Ловешкия театър с постановка по Гогол

На 25 юли Драматичен театър Ловеч представи предпремиерното представление на „Разни чудни истории” по мистичните повести на Николай Гогол „Изгубената грамота” и „Нощта срещу Еньовден”.

Украинската режисьорка Ирина Клишевска проведе 30-дневен уъркшоп, чийто резултат е настоящия театрален проект. Тя е ръководител на театър „Колесо” в Киев, Украйна. Определя проекта си като майсторски клас. Избрала е творчеството на Гогол, защото през 2009 г. се навършват 200 години от рождението на автора. Същата 2009-а ще бъде юбилейна и за театъра на Ловеч.

За тази постановка, в творчеството на Гогол са въвлечени най-младите актьори в трупата на театъра в Ловеч и на театър „Рачо Стоянов” в Габрово, режисьорът Явор Бинев и украинската режисьорка. Премиерата е запланувана да бъде в Ловеч през октомври на фестивала „Младите в театъра”. Хореографията е на Нина Суванджиева, музикалните партитури са дело на Данко Йорданов, сценографията е на Георги Мирчев.

Със спектакъла на украинката Ирина Клишевска се закрива театралния сезон, а всички зрители ще могат да го гледат безплатно.

Сподели в: