„Литума в Андите“ от Марио Варгас Льоса

Очаквайте на 29 април „Литума в Андите“ от Марио Варгас Льоса – своеобразно продължение на „Кой уби Паломино Молеро?“, който българските читатели вече познават.

„Литума в Андите“ (превод: Емилия Юлзари, стр. 248, цена: 17 лв.) ни пренася в затънтено селце в планината – темпераментният ефрейтор Литума е изпратен там след разрешаването на случая с убийството на Паломино Молеро. В разказа за полицейското разследване авторът ловко вплита история за терористичната маоистка групировка Сендеро Луминосо, разкрива любовните трепети на помощника Кареньо и ни потапя в заредените с ужас истории на доня Адриана за пакостливите духове, подвизаващи се в Андите… Още с излизането си, през 1993 г., романът е удостоен с престижната испанска награда „Планета“, а досега е претърпял десетки преиздания.

Марио Варгас Льоса е сред величията на латиноамериканската белетристика. Неговите романи са изкусни жанрови амалгами, обитаващи границата между модернизма и постмодернизма. Льоса съчетава напрегнати криминални мистерии с комични мотиви, исторически факти, политическа алегория и неумолима социална критика. Творби като „Кой уби Паломино Молеро?“ и „Литума в Андите“ свидетелстват за ангажираността на писателя с болезнената тема за същността на перуанското общество и неговите дехуманизирани механизми за подчинение и контрол.

През май Льоса, който стана Нобелов лауреат за литература през 2010 г., пристига в България. Той ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ще се срещне с преданите си български почитатели. Сензационното събитие съвпада с премиерата на „Мечтата на келта“, „Литума в Андите“ и есеистичния сборник „Цивилизация на зрелището“.

Сподели в: