Литовският пърформанс „Диор в Москва“ гостува в „Червената къща“

Танцово-театралният пърформанс изследва променящите се роли на жените в посткомунистическите общества

„Диор в Москва“ е танцово-театрален пърформанс на литовките Агния Сейко и Ингрида Гербутавичуте с участието на българската художничка Албена Баева. На 28 март от 19:00 той гостува на фестивала „Следващо ниво сцена” на „Червената къща”, посветен на използването на високи технологии в изкуството и на иновативните подходи за въвличане на публиката в творческия процес.

„Диор в Москва“ изследва трансформацията на дефиницията за женственост в постсоциалистическите общества и е базиран на статията „Социоикономическите условия и дискурсивната конструкция на женските идентичности в постсъветските страни“ от Анета Павленко, както и на различни интервюта, които авторките правят с възрастни жени от Литва и Чехия. Изследването на Павленко обхваща Украйна и Русия и използва интервюта с жени, както и статии в медиите, публикувани между 1991 г. и 1999 г. Всеки зрител на пърформанса ще бъде посрещнат лично от артистите и настанен на сцената с тях около дълга маса. След края на представлението ще последва дискусия с авторите за промяната на ролята на жените от периода на прехода до днес.

През 2017 г. пърформансът е номиниран за литовската национална награда „Златен кръст” и Наградата за алтернативен театър „Клайпеда”. Показван е на фестивали в Берлин, Киев и Прага и е бил част от програмата на Tanzmesse, Дюселдорф.

Пърформансът и дискусията са на английски език.

Вход: 12/ 10 лв. Билети може да намерите тук.

Повече за фестивала „Следващо ниво сцена”

Между 26 март и 29 май фестивалът „Следващо ниво сцена” ще представи пет спектакъла, които използват високи технологии или иновативни начини за включване на публиката в създаването им. Ще можете да присъствате на концерта-пърформанс „РЕ_ЗОНАНС”, по време на който звукът се променя според емоционалните реакции на изпълнителя, измервани със специално устройство, да отвлечете световни лидери и създадете нов световен химн с холандското трио Tin Men and the Telephone чрез мобилно устройство, както и да видите, усетите и дегустирате България като един средностатистически турист в сетивния пърформанс Low Cost. Фестивалът включва и дискусии и професионални срещи между гостуващи и български артисти и възможност за обсъждане на идеи, свързани с използването на новите медии и технологии в изкуствата.

Фейсбук събитието „Диор в Москва” следете тук.

Сподели в: