Литературна танго вечер с премиерата на "Дванайсет минути любов"

На 11 декемри от 18.30 ч. в Студио 5 започва шеметна двойна програма – посветена на деня на тангото – прожекция на филма "Омеро Манси – един поет в бурята" и преимера на книгата "Дванайсет минути любов" от Капка Касабова.

Литературната танго вечер започва в 18:30 ч. с прожекцията на аржентинския филм "Омеро Манси – един поет в бурята", който разказва за творчеството и краткия, но динамичен живот на един от най-известните аржентински поети. Тангото не е само музика и танц, то е и поезия, а текстовете на много от тангата са истински бисери на поетичното изкуство, писани от най-известните поети в Аржентина. Един от тях е Омеро Манси, живял и творил по време на Златната ера на тангото. Освен писател е бил виден режисьор, журналист и общественик. Биографичният филм за него включва изпълнения на 28 от неговите танга, танцови хореографии, театрални сцени, както и откъси от негови филми.

Кулминацията на вечерта ще настъпи в 20:00 ч., когато издателство "Сиела" ще представи дългоочакваното българско издание на нашумялата сред любителите на тангото по света книга „Дванайсет минути любов“. Автор на книгата е Капка Касабова, която ще бъде специален гост на събитието.

Родена е 1973 г. в България, но през 1990 г. се премества със семейството си да живее в Англия, а по-късно се установява и учи в Нова Зеландия. Издава на английски език четири стихосбирки, два романа и множество пътеписи. Освен мемоарната Улица без име (2008), на български са издадени още Любов в земята на Мидас (2011) и романът мистерия Вила Пасифика (2012). Днес живее в Шотландия и е публикувана издания като Sunday Times, Guardian, Vogue, Intelligent Life, Granta.com и др.

В „Дванайсет минути любов“ Капка представя езотеричния свят на тангото, като разказва за историята на танца, за неговите настоящи и минали звезди, както и за личните й преживявания, докато танцува по целия свят – от Оукланд до Единбург, от Берлин до Буенос Айрес. Разбира се, минава и през София. Книгата е съчетание между музикален мемоар и пътепис за аржентинското танго и търсенето на принадлежност. Много от членовете на софийската танго общност ще открият известни места и личности, а някои дори ще познаят самите себе си.

Сподели в: