Литературна сцена на 27 април

Заповядайте на поредното издание на литературно-театралния салон „Литературна сцена“ на 27 април, 19:00 часа в Театрална работилница СФУМАТО. Този път коментарите и актьорското представяне ще бъдат фокусирани върху два превода на най-успешния съвременен български преводач Иглика Василева – романа „Хомър и Лангли“ (Алтера) на живия класик на американската литература Е. Л. Доктороу и книгата „Дневник на една лоша година“ (Жанет 45, съчетание между художествена проза и есеистични фрагменти) на нобелиста Дж. М. Кутси.

Иглика Василева е значима фигура в българската култура, която едва ли се нуждае от подробно представяне. Нейният легендарен статус може би в най-голяма степен се дължи на превода на „Одисей“ на Джеймс Джойс (издание на Фама), но другите й постижения са не по-малко впечатляващи. В своята статия „Четенето на десетилетието“ критикът Йордан Евтимов казва: „Това е по-скоро десетилетието на преводачката Иглика Василева, отколкото на който и да било български автор. (…) Първата година от десетилетието ще се запомни със заслужаващите възхищение усилия на Иглика Василева да представи трима много различни автори, емблематични за писането пред различни десетилетия на века: „Александрийски квартет“ на Лорънс Дърел, „Робът“ на Исаак Башевис Сингер и „Часовете“ на Майкъл Кънингам.“

„Хомър и Лангли“ е последният роман на Е.Л. Доктороу и достойно се нарежда сред най-добрите му постижения. Хомър и Лангли Колиър са братя. Единият е сляп пианист, другият е пострадал в Първата световна война и се люшка между лудостта и, може би, величието. Те живеят като отшелници в огромната си богаташка къща на Пето Авеню. Въпреки уединението обаче всички  важни събития на епохата не само че не ги подминават, ами буквално нахлуват в дома им – войни, политически размирици, хипита и технически постижения. „Хомър и Лангли“ е една от най-забележителните книги, посветени на съдбата на Америка.

Ще се обсъжда хипнотичното разказване на Доктороу, причините за успеха на романа, пристрастието на Барак Обама към този автор и много други интересни неща.

Дж. М. Кутси е един от най-значимите съвременни автори, пишещи на английски език. През 2003 г. Кутси получава Нобелова награда за литература. Носител е на две награди Букър – „Живот и страдания на Майкъл К.“ (1983) и „Позор“ (1999).

„Дневник на една лоша година“ включва в себе си есета, в които Кутси изказва своето мнение по всевъзможни въпроси на нашето време – от птичия грип до Гуантанамо, от тероризма до педофилията — както и два дневника, които малко или много се свеждат до две любовни истории или по-скоро до два любовни проблема, поднесени от различни гледни точки.

Модератор: Георги Тенев

Участници в беседата
: Иглика Василева, Георги Тенев, Манол Пейков (изд. Жанет 45), писателката Елена Алексиева, Георги Илиев

Сподели в: