Литературна вечер в памет на Стефан Гечев

На 20 май в НМ "Земята и хората" ще се проведе Литературна вечер, посветена на десетгодишнината от кончината на писателя и мислителя Стефан Гечев (1911-2000).  Тази проява се провежда в рамките на многогодишната програма на музея ”Големите хуманисти на XX век”.

Програмата включва:

1. Представяне на петтомно издание на съчинения на Стефан Гечев от Иван Гранитски, издателство „Захарий Стоянов”;
– от  Георги Гроздев, издателство „Балкани” – „Стихотворения” – неизвестен досега вариант на стихосбирката „Бележник” с  оригинални илюстрация на Мана Парпулова; 
– от Янис Лиолиос  – второ издание на „Моите гръцки приятели” от Стефан Гечев, издаден по инициатива на Гръцкия бизнес съвет в България (НВСВ).

2. Георги Василев ще говори за хуманистичните виждания на писателя, а монолог от пиеса на Стефан Гечев ще изпълни актьорът Стоян Алексиев.

3. Румяна Пашалийска, директор на Литературния музей, ще представи архив, оставен от писателя на музея.

4. Пианистката проф. Жени Захариева ще  изпълнени произведения на Й.Брамс и Ф. Шопен .
               
5. На гостите ще бъде подарен компакт-диск „Стефан Гечев – Избранное/Oeuvres choisies/Selected works”, изработен в Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии.
 
6. Гост на Литературната вечер ще бъде Н.Пр. г-жа  Данаи-Магдалини КУМАНАКУ, Посланик на Република Гърция  в Република България.

Начало: 17.00 часа.
Място: Зала "Гигантски кристали”

Сподели в: