Литературен маратон в София

На 19 ноември, четвъртък, ще се случат три големи и силно привлекателни за четящата публика събития, свързани с книги и срещи с автори.

Книжно-литературният маратон започва с френски стил в литературното кафене „София на Сена” в 18 ч. на ул. Дякон Игнатий № 2. Първото събиране на месечното литературно кафене на Френския културен институт ще бъде посветено на книгата на Джонатан Лител, “Доброжелателните” , спечелил наградата “Гонкур” и Голямата награда на Френската академия за 2006 г.

Романът представя мемоарите на Максимилиан Ауе, бивш нацист, който след войната се заселва във Франция и отваря фабрика за производство на дантела. Определян като паметник за сложността на Злото, романът поставя въпросите за отговорността и вината. Модератор на дискусията ще бъде Доц. д-р Рени Йотова.

Следващата спирка на маратона е клуб Библиотеката и поредната среща на клуб Spirt & Spirit, този път с главни герои писателите Калин Терзийски – Кайо и Светослав Терзийски – Батю. Първите две събития, част от „клубната литература” на София извоюваха верни почитатели, а третата среща носи обещания за една поредна приятна четвъртък вечер с хубава музика, българска литература, твърди питиета и добра компания. Начало на запивката – 19:00 ч.

В третото литературно събитие ще навлезем с миналогодишния носител на наградата Букър, който ще ни пренесе в индийския приказен свят по същото време в София – Onda Coffe Break срещу Руската църква.

„Белият тигър” на индиеца Аравинд Адига разказва историята на Балрам, чийто баща тегли рикша. Книгата проследява пътя му от прост продавач в сладкарница до успял предприемач. Акцентът е поставен върху търсенето на себе си в хода на трудностите за преодоляване на житейските препятствия, което е всъщност търсене на свободата.

Книгата е едно от големите събития на литературната есен в България, която очевидно е есен единствено в астрономическия смисъл на думата. Защото книгите, събитията, четящите са повече от всякога, а четвъртъкът определено се превърща в любимият ден на книжните фенове.

Сподели в: