Литературен дуел във Фестивалния и конгресен център

На 5 февруари 2008 г. от 18 ч. в кафе-театъра на Фестивален и конгресен център – Варна, Мартин Карбовски – скандалният и провокативен журналист, радиоводещ, есеист, пътешественик, медиен анализатор и Христо Стоянов – разбудил духовете с летописите си за смутните помашки взаимотношения в Родопите, богохулник или дълбоко лиричен поет, ще извадят големите си словесни шпаги за уникален дуел. Мотото на литературната схватка е „Забранено за свенливи”. И наистина свенливите ще трябва да си останат вкъщи, предупреждават те.

Мартин Карбовски нашумява с оригиналните, но доста цинични материали в списанията „Егоист" и „Плейбой", води предаванията „Радиопирати" по Дарик Радио и „Отечествен фронт" по Нова телевизия. Издава книгите „Дефлорация" (1995), „Едно" (1998), „Обществен experiment", „Пътеписите"(2005), на стихосбирката „Недялко яде лайна в НДК".

"…Лошото на всички пътеписи е, че ти се случват на пияна глава, а трябва да ги пишеш на трезво…" (М. Карбовски за книгата си «Пътеписите»)

Христо Стоянов е вулгарен и безкомпромисен, предизвикал негодуванието на мюсюлманската общност с книгите си "Скритият живот на една помакиня" и "Помашка рулетка". Отлъчен от църквата и анатемосан за "Копелето – евангелие от Юда". Недолюбван от интелигенцията заради мемоарните си книги "До СтрасТбург и назад" и "Глутница за единаци", където се опитва да покаже лицето на подмазващата се маса от полуграмотни използвачи и лакеи. Най-новата му книга е "Борба за самочувствие".

"Няма държавна власт в света, която да не иска да си купи интелигенция. Фактът, че в България не се отделят средства за култура, показва само, че вече няма какво да се купи…" (Христо Стоянов из "До СтрасТбург и назад" )

Сподели в: