"Литература на случаите" – ценно изследване на Пламен Дойнов

За литературните случаи през социализма в България, породили противоречивите мнения, които витаят и до днес в обществеността, ни разказва известният български поет, драматург и изследовател доц. д-р Пламен Дойнов в новата си книга. Научното изследване "Литература на случаите. От "Тютюн" до "Хайка за вълци" е част от съвместната поредица "Минало несвършено" на Института за изследване на близкото минало и издателство "Сиела".

За т.нар. по-специални случаи в българската литература в периода 1945-1989 г., които пораждат ожесточени дискусии и противоречиви мнения и до днес – онези произшествия в литературата, около които се случват интензивно струпване на мнения "за" или "против", реакции на критиката и на властта, активиране на цензурата и на тайната полиция, мероприятия на Съюза на българските писатели и партийната организация към него, понякога дори явна или скрита намеса на самия комунистически вожд, циркулиране на слухове и анекдоти, сложен избор пред автора, чието произведение е предизвикало реакциите, и т.н. – пише доц. д-р Пламен Дойнов.

Неговото изследване "Литература на случаите. От "Тютюн" до "Хайка за вълци" (с подзаглавие "Казуси в литературното поле на НРБ") е съсредоточено върху микроисторията, фокусирана върху случая, самото понятие случай в литературната (микро)история, случаят като скандал и скандалът без случай. Мястото и важността на случая в литературата на НРБ като съвременно предизвикателство също са предмет на коментар от автора. Сред разгледаните в ценното издание случаи са "Тютюн", "Люти чушки", "Хайка за вълци" и др.

Пламен Дойнов (1969) е известен български поет, драматург и изследовател. Доцент е в Нов български университет, доктор на науките, директор на научната програма на департамент "Нова българистика" на НБУ "Литературата на НРБ (1946–1990)". Дойнов е автор и съставител на редица издания, посветени на проблемите на българската литература от XX и XXI век – по-специално в областта на литературната и културната история на комунизма, сред които "Българският соцреализъм: 1956, 1968, 1989. Норма и криза в литературата на НРБ", "Инкриминираният Иван Динков" и др. Сред стихосбирките му са "София-Берлин", излязлата наскоро "Балът на тираните" и др. Носител е на наградите за поезия "Николай Кънчев" (2012, 2016), "Иван Николов" (2004, 2012), както и на "Иван Радоев" (2001) и "Аскеер" (2006) за драматургията си. За критиката и изследванията си печели също редица престижни отличия. Редактор е в Литературен вестник.

"Литература на случаите. От "Тютюн" до "Хайка за вълци" е част от съвместната поредица "Минало несвършено" на Института за изследване на близкото минало и издателство "Сиела". Сред заглавията в поредицата срещаме още "Държавна сигурност – предимство по наследство" на Мария Дерменджиева и Момчил Методиев, "Ромен Гари и френската дипломатическа поща" от Райна Карчева, двата тома на "Как се променят нещата" от проф. Ивайло Знеполски и др.

Сподели в: