Лиса Джерард – гост в кино „Люмиер“ тази вечер

Прочутата австралийска певица и композитор на филмова музика Лиса Джерард ще поздрави киноманите в кино Люмиер тази вечер, 13.03 в 20.30 часа, ден преди участието й в спектакъла „Симфония на скръбните песни“ на Хенрик Гурецки в Зала 1 на НДК.

Музикалната кариера на световноизвестната изпълнителка започва през 1981.

Световна слава ѝ носи съвместната работа с Брендан Пери в даркуейв дуета Dead Can Dance. Джерард печели Златен глобус и номинация за Оскар заради музиката,  която създава заедно с Ханс Цимер за филма на Ридли Скот „Гладиатор”.

Родена е на 12 април 1961 година в Мелбърн, Австралия в семейство на ирландски емигранти.  Израства в многонационален квартал, което пробужда интересът ѝ към гръцката, турската, италианската, ирландската и арабската култура. Впоследствие това нейно влечение намира силно отражение в музиката на Dead Can Dance и останалите ѝ проекти.

Сред десетките игрални и документални филми, за които тя е писала музика, са – освен „Гладиатор” – „Вътрешен човек“ (реж. Майкъл Ман, с номинация за „Златен Глобус”), „Ездачът на китове” (реж. Ники Каро), „Блек Хоук”(реж. Ридли Скот), „Жега” (реж. Майкъл Ман), „Али” (реж. Майкъл Ман, с номинация за „Златен Глобус“), „Крал Артур”(реж. Антоан Фукуа), „Сълзите на слънцето” (реж. Антоан Фукуа) и още много филмови хитове. На 6 юни 2017 година Лиса Джерард изнесе концерт в Зала България, в София заедно с хор „Мистерията на българските гласове“, с които се среща в Лондон преди години, още преди да извоюва световна слава, и с които винаги е искала да работи.

Лиса Джерард е специален гост в София и пред публиката в кино „Люмиер” ще представи премиерно клипа на песента „Пора Сотунда”. Концертът на Лиса Джерард и Йордан Камджалов, заедно с GENESIS ORCHESTRA ще се проведе на 14 март в Зала 1 на НДК.

Сподели в: