"Линчпин: Незаменими ли сте?" на Сет Годин

Линчпин буквално означава чивия, скоба, която придържа колелото на каруцата към главината. В преносен смисъл има значение на важна, съществена част от нещо, важен, ключов член на организация. Именно в последното значение авторът развива своята теза за смисъла на работата и на нашето място в нея, като практически превръща думата в нов термин.

„Единственият начин да получите това, което заслужавате, е да се откроите, да вложите емоционален труд, да разберат, че сте незаменими, и да създадете взаимодействие, от което организациите и хората ще бъдат дълбоко заинтересовани.”

В бестселъри като „Лилавата крава” и „ПлеменаСет Годин учи читателите как да създават забележителни продукти и да разпространяват големи идеи. Но тази книга е различна. Тя е за вас – за вашите избори, вашето бъдеще и потенциала, който имате, за да осъществите огромна промяна в попрището, което си изберете.
Някога на всяко работно място имаше два отбора: на мениджмънта и на работниците. Сега вече има и трети отбор – на линчипините. Тези хора изобретяват, водят (без оглед на поста си), свързват другите, правят нужното, за да се осъществяват нещата и създават ред от хаоса. Те измислят какво да се прави, когато няма правилник. Те радват и предизвикват своите клиенти и колеги. Те обичат работата си, вливат най-доброто от себе си в нея и превръщат всеки ден в произведение на изкуството.

Линчпините са основните градивни блокчета в структурата на всяка голяма организация. Като малката скоба в железарията, която държи колелото да не изпадне от оста, те може и да не са прочути, но са незаменими. И в днешния свят те получават най-добрите работни места и най-много свобода.

„Линчпин” ще ви покаже как да се присъедините към хора като…. 
Кийт Джонсън, който обръща наопаки всички битпазари в страната, за да попълва антропологичните магазини с уникални предмети. 
Мариса Майер, която държи здраво фокуса на Google върху неща, които наистина имат значение. 
Джейсън Зимдар, графичен дизайнер, който получи мечтаната си работа в 37signals, без да представя CV.
Дейвид, който работи в кафе Dean & Deluca в Ню Йорк. Той вижда контакта си с всеки клиент като шанс да даде дар и единственото, което получава в замяна, е радостта, че го е направил.

Както Годин пише: „Всеки ден срещам хора, които могат да дадат толкова много, но се сдържат, защото са твърде заблудени или уплашени. Време е да спрем да се оплакваме от системата и да си начертаем своя собствена карта. Във вас има интелигентност, вашият принос е важен и изкуството, което създавате, е безценно. Само вие можете да направите това – и трябва да го направите."

За автора:

Сет Годин е американски експерт по маркетинг и автор на бизнес книги в областта. На български са издадени бестселърите му „Лилавата крава”, „Дълбоките води”, „Племена”, „Всички в маркетинга са лъжци”, „Маркетингът на позволението”, „Малкото е новото голямо”. Неговите книги промениха начина, по който хората в бизнес средите мислят и действат. Сет Годин е сред най-влиятелните бизнес блогъри в света и неизменно е един от 25-те най-четени блогъри, пишещи на английски език. Заедно с това е основател и изпълнителен директор на Squidoo.com и е много популярен със своите речи. Живее в Уичестър, Ню Йорк.

Отзиви за Сет Годин и „Линчпин”:

„Ето така изглежда бъдещето в работата. Всъщност, то вече се случва край нас.” Тони Шeй, СЕО, Zappos.com
„Тази книга е дар.”
Жаклин Новограц, основател, „The acumen Fund”

„Ако Сет Годин не съществуваше, щеше да ни се наложи да го измислим – толкова е незаменим той! Вие държите в ръцете си завладяваща, достъпна и смислена книга. Прочетете я и ще си направите огромна услуга. Вашето бъдеще ще ви благодари!
Алън Уебър, Основател, Fast Company

„Лесно е да се разбере защо хората плащат, за да чуят това, което той има да каже.” Time

„Хиляди автори пишат бизнес книги всяка година, но само шепа от тях достигат звезден статус и такава посещаемост на лекторските си обиколки. Още по-малко – всъщност, един, ако трябва да сме точни, – може да се похвали със своя собствена пластмасова фигурка на екшън герой… Годин ни дарява своята комбинация от контраинтуитивно мислене и огромно чувство за хумор.
BusinessWeek

ИК "Сиела"

Корична цена: 16 лв.

 Още от този автор:

"Линчпин: Незаменими ли сте?" – откъс

Сподели в: