Лимитирана серия безплатни календари на храм „Св. Вмчк Георги”, Каварна за 2014 г.

По случай настъпващата 2014 г., следвайки традицията по издаването на художествени картички и календари, изобразяващи храм „Св.  Вмчк Георги” – Каварна, излязоха от печат едносекционен стенен и джобен календари за новата 2014 г. При направата им е използвана картина на дългогодишния преподавател, творец и художник от Каварна – Георги Христов, син на местният свещеник – о. Христо Николов.

Лимитираната серия календари, разпространявани безплатно, са част от проект, целящ да събере в един изследователски труд  разпръснатите свидетелства на времето, които да се съхранят за бъдещите поколения.

Кратка история на храма “Св. Вмчк  Георги” в Каварна

Църквата е еднокорабна, едноабсидна, с полуцилендричен таван.
Тя е най–старата запазена възрожденска сграда в града.
Своеобразната й архитектура и ценните икони я определят като уникален паметник на културата.
Според изсечения каменен надпис над южната врата, храмът е бил построен през 1836 г.
Той е свързан с борбата на местното население за освобождение, но по време на Каварненското въстание през 1877 г. е опожарен.
В края на XIX век, при възстановяването на църквата, до северозападния ъгъл е пристроена камбанарийна кула, а по продължение на западната и част от южната стена е долепена широка нартика.

По решение на местните власти св. Георги е обявен за покровител на Каварна, а 6–ти май става официален празник на града.

Атанас Димитров-АтаДим

Сподели в: