Лиляна Черин и Никола Енчев са победители във Втория Национален литературен конкурс "Хермес"

Вторият Национален литературен конкурс „Хермес“ предизвика още по-голям интерес. Бяха представени 55 ръкописа, от които 19 стихосбирки и 36 – проза. След дълги обсъждания журито номинира шест творби:

поезия: „От другата страна на небето“ – Лиляна Чернин, „Изкачване“ – Алекс Петков, и „Стихове“ – Зорница Димитрова;
проза: „Към бъдещето, към бъдещето“ – Никола Енчев, „Край в средата на нощта“ – Момчил Миланов, и „За паяците и хората“ – Деян Герчев.

Крайните победители бяха обявени на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. Това са Лиляна Чернин за сборника с поезия „От другата страна на небето“ и Никола Енчев за сборника с разкази „Към бъдещето, към бъдещето“.

Наградата е самостоятелно издаване на двете книги в навечерието на 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
     
Издателска къща „Хермес“ е основана през 1991 година в Пловдив. Досега със знака на издателството са излезли 1500 нови заглавия с тираж 17 000 000 екземпляра.
Издателска къща „Хермес“ винаги е спазвала политика за подкрепа на българските автори и българската книга. Има издадени над 150 заглавия, голяма част от които са печелили национални и регионални литературни награди. През 2007 година издателството обяви и своя награда за дебют на млади български творци.

За победителите
:
Лиляна Чернин е родена на 23.05.1990 г. в гр. Бургас. В момента е ученичка в единадесети клас в ГПАЕ „Гео Милев“, Бургас. Пише стихотворения от 6-годишна. От няколко години е член на бургаското литературно студио „Митични птици“. Лауреат е на конкурса на БНР „Искри“, има поощрителни награди от националния конкурс за поезия „Петя Дубарова“ и от конкурса „Островът любов“. Носителка е и на две първи награди на литературните конкурси „Морето, морето, морето…“ през 2006 г. и международния конкурс „Изкуство против дрога“ през 2007 г.

Никола Енчев
е роден в София през 1989 г. в семейство на архитекти. Предстои му да завърши Американския колеж в София, а плановете му са да получи висшето си образование в Уелския институт по архитектура в Кардиф. Започва да пише през лятото на 2005 година, а резултатът са десетте разказа в тази книга. Заклет киноман е и смята, че филмите до голяма степен са формирали образния стил на повествованието му.

Сподели в: