Лили Виденова – с режисьорски дебют в Сатиричния театър

Абсолвентката по театрална режисура в НАТФИЗ в класа на проф. Красимир Спасов – Лили Виденова, направи режисьорския си дебют на сцената на Сатиричния театър “Алеко Константинов” в София. Постановката “Pas de deux” (па-де-дьо, танц за двама) по пиесата на Елизабет Мазев -“Баща ми, който действаше на кулинарни и други периоди”, чиято премиера е довечера, бе представена снощи пред журналисти и други гости. В спектакъла участва актрисата Силвана Пишимарова, позната на почитателите на театъра от Благоевградския театър. Преводът е на Иво Христов, а сценографията – на Маноела Дойчинова.

Спектакълът "PAS DE DEUX"  изследва паметта като диалог между мъртвата и живата природа. Дъщерята търси следите на един живот в баналните и комични детайли на всекидневието, за да намери опрощение за погубената душа на баща си, за да тръгне по своя път такава, каквато е, и постигне това, което иска да бъде.

Това, което ме привлече в този текст, беше неговата конкретност, неговата лична, реална житейска история, сподели младата режисьорка Лили Виденова. Текстът звучи позитивно, изключително чисто и ужасяващо детайлно. Основното ни предизвикателство беше в това – да намерим пътя на спомените, допълни тя.

Елизабет Мазев е френска актриса, родена през 1967 г. в семейство на български емигранти. Навярно още с качването си на сцената изпитва желание да изговори своята лична истина, защото през 1989 г. пише автобиографичната монодрама "Баща ми, който действаше на кулинарни и други периоди", първия от поредицата й драматургични текстове, където играе буквално себе си. Разказът за емигранта, опитал се да посее своята малка България както в двора си, така и в сърцето на дъщеря си, е израз на вечния проблем за приемствеността и себепознанието.
Елизабет Мазев изразява едно хладнокръвно отношение към бащата, но го държи някъде дълбоко в себе си. Това е една неизтъгувана тъга.

Освен довечера спектакълът ще се играе на сцената на Сатиричния театър също на 19 и 28 май от 19.00 часа.

Сподели в: