Лилия Моллова: 2017 ще е година на емоционалните игри

Отново разговаряме с Лилия Моллова, с която сме ви срещали и преди (вижте тук) – тя е един основателите на 3KEY Escape Rooms – ТРИКИ Стаите на загадките в София. Това са забавни стаи, пълни с трикове – екип от 2 до 6 души се заключва за 60 минути и се изправя пред отборно предизвикателство. 

Представете се за читателите на Кафене.бг

Здравейте. Казвам се Лилия Моллова и съм един от основателите на 3KEY Escape Rooms – ТРИКИ Стаите на загадките в София. Ние сме едно от първите ескейп забавления (escape games) в България и феновете познават игрите ни "Детективът & Машината на времето" и "МаТРИК Стаята". За тези, които още не са изпитали удоволствието наречено "пъзел Стая" – това са реални тематично декорирани пространства, в които екип между 2 и 6 души влиза и разполага с 60 мин, за да открие увлекателни улики и да разгадае необичайни загадки. За да го постигне, най-важно е да действа отборно и да общува пълноценно. Страшно забавно е, чувстваш се сякаш играеш в свой собствен филм. Адреналинът от ограниченото време, вълнението от необичайната среда, любопитството към всяка следваща стъпка в  разгадаването на тайните на Стаята… Всичко това носи незабравими емоции и оставя спомени!

Какви бяха очакванията на хората, които посетиха "Детектива и Машината на времето" от следващата ви Стая – "МаТРИК"? Връщат ли се отново за игра в ТРИКИ?

Гостите на Детектива постоянно ни разпитваха за новия 3KEY проект и нямаха търпение да разберат какво сме подготвили този път. Отдавна се знаеше, че ще отворим втора Стая на същия адрес (София, бул. "Васил Левски" 102) и преди да обявим темата й, дори вървяха спекулации каква ще бъде… След като бяха изживeли "Детектива", феновете ни очакваха впечатляващ интериор с внимание към всеки дребен детайл, изненадващи УАУ! моменти, но и това, с което сме най-отличими – нашите авторски механични и технологични загадки. 

Самият факт, че за ескейп любителите ние се асоциираме с всичко това, за нас беше едновременно признание, ласкателство, но и… ами.. стрес! Няма да забравя как едно момиче на излизане от "Детектива" ми каза: "Изкарахме си толкова добре при вас, че не виждам какво ще измислите, за да се получи по-впечатляваща следващата ви Стая!" Тя го каза като голям комплимент. Но се сещате колко плашещо звучи, ако наистина искаш да надскочиш очакванията! Междувременно в София се появяваха нови и нови escape Стаи, а част от тях са наистина страхотни. Това те кара постоянно да мислиш как да вдигнеш нивото. Вдъхновение за нас този път беше култовият филм "Матрицата". Тази лента не е просто касова, ефектите в "Matrix" преобърнаха представите за кино и все още са впечaтляващи – години по-късно! Но във филма има и много философия, а въпросите, които повдига, стават все по-актуални. Ние направихме изцяло наша трактовка на тази тема. МаТРИК Стаята е различна с изцяло авторските си технологии. За хората те са видими като впечатляващи ефекти, но зад иначе интуитивните пъзели стоят стотици часове инженерен и програмистки труд. Всичко в Стаята е измислено и проектирано от нас.

Не ползвахме и външен декоратор, макар хората да остават впечатлени от декорите. Вложихме много мисъл във всеки детайл, във всяко малко парче информация, което те води или се опитва да ти попречи да намериш изхода. Макар ескейп пазара да е вече толкова наситен с нови и нови Стаи, ние продължаваме да разчитаме преди всичко на нашия собствен творчески потенциал и интуитивността ни в създаване на игровия механизъм. Мисля, че това са нашите конкурентни предимства. Тези умения не са нещо, което можеш да "аутсорснеш". И играчите усещат това, запомнят 3KEY Стаите! Дали се връщат? ДА! Независимо с коя от Стаите ни са започнали, те искат да дойдат и в другата, за да усетят класическата ТРИКИ емоция на Детектива, но и модерната й, надградена МаТРИК версия.

Какво ново в 3KEY – с какво ще изненадате своите фенове, а и феновете на escape rooms у нас?

В момента работим по нещо ново. Ще надградим ескейп забавлението, като заложим на това, което прави 3KEY проектите уникални и разпознаваеми. Не претендираме да правим революция в жанра, но ще изненадаме с нещо различно и вълнуващо. Освен това си мислим как да предоставим повече удобства на гостите ни преди и след играта им, какви алтернативи за приятно и пълноценно прекарване на свободното време можем да им предложим. Идеите ни се въртят около формати, които все още не са познати в България, но още обмисляме дали ще паснат на хората тук и с какво ще ги зарадваме най-силно. Имаме навика да държим проектите си в тайна почти до края, така че повече няма да издавам.

А какви са основно хората, които идват при вас?

Идват двойки (наскоро в "Детектива и Машината на времето" имаше предложение за брак! Беше толкова красив момент…), идват колеги,  приятелски компании, семейства, туристи… Част от хората възприемат Стаите на загадките като забавление по повод – тиймбилдинг, рожден ден, моминско или ергенско парти, подарък-изненада… За други това е обичайно забавление, както е да излезеш на кино или да седнеш в заведение, но доста по-вълнуващо. Много хора купуват ваучери за игра, за да ги поднесат за имен ден или за рожден ден. Любимото ми е, когато ги чуя сами да казват, че искат да изненадат близките си с емоция и спомени, не с вещи или пликче с пари. 

Има ли мода при вас и как се развива този сектор – все пак е млад и доста неща се случват в последните две години?

За последните 2 години ескейп игрите доста "израснаха". Както като брой, така и като ниво. Когато ние отваряхме врати в края на 2014-та, бяхме едва третата Стая в София. Днес са към 80. Първоначално се създаваха по-базисни игри с много ключове, катинари и кутии. В отличителна черта на добрите Стаи се превърна умението да съчетаеш логически свързана игра, красив и автентичен декор и достатъчен брой технологични загадки и УАУ моменти. Така тези куест игри, които истински развълнуваха и зарадваха феновете, продължават да бъдат култови, дори 2 години по-късно. През 2016-та г. много се говореше за технологичните Стаи. В тях почти или напълно отсъстват катинари и ключове, принципът е правиш нещо, което автоматично отваря или задейства нещо друго. Тези игри са много по-сложни за създаване, а за да бъдат изпълнени добре, трябва да бъдат подплатени с достоверни декори и здрава логика между причинно-следствените връзки в играта. Ако това ви звучи като лесна задача – лъжете се! След като се създадоха няколко подобни Стаи, се оказа, че хората не се вълнуват безкрайно много от сложните джаджи и невинаги декорът е най-важното за тях. Дали имаш класическа Стая или такава от "ново поколение", за да спечелиш усмивките на гостите си, е нужно да им създадеш силна, положителна емоция. Цялостното усещане от играта – разнообразие на загадките, тиймбилдинг куестове, потапяща те в темата атмосфера, изненадващи моменти… компонентите на наистина добрата ескейп Стая са много и да ги нацелиш е творчески процес. Само с пари и готови пъзели и декори не става. Според мен 2017-та ще е годината на емоционалните игри. Те ще вземат само най-доброто от класическите механизми на заключване, ще надградят с добре декорирани технологии, но преди всичко ще те накарат да се изправиш на нокти от вълнение. Дали ще е адреналин, страх, еуфория, почуда – ще зависи от стила и уменията на създателите.

Започва ли да се развива вече култура на ескейп забавлението у нас?

Харесва ми това, което казваш – ескейп култура е прекрасно определение за влечението към Стаи на загадките, което става все по-масово. За много приятелски компании escape игрите са новата традиция за пълноценни срещи. Създават се обичаи за игри на всеки 2 седмици например. Благодарение на сайта Всички Стаи.БГ се гради и общност на ескейп любителите – отбори, които обичат да обикалят Стаи се срещат, за да споделят опит и да се състезават. Има вманиачени фенове, които обикалят цялата страна, за да не изпуснат нито една отворила Стая. Но дори като махнем най-пристрастените, вече много хора са пробвали поне по един път това забавление и разказват на близките си за него. Все повече фирми пращат служителите си на тиймбилдинг в Стаи на загадките. За отделите по човешки ресурси това е лесен и изгоден вариант за забавление, от който освен всичко друго има големи ползи за изграждането на екипа и развиването на т.нар. "soft skills". Колеги са изправени пред необичайни задачи, които хем ги изкарват извън ежедневната рутина, хем ги карат да мислят нестандартно и да търсят заедно логически решения. Някои демонстрират лидерски качества за изненада дори на себе си, други впечатляват с бърза мисъл и съобразителност.

Какво си пожелавате за 2017-а?

Пожелавам си да продължаваме да работим с това удоволствие, с което сме го правили досега. ТРИКИ екипът ни е страхотен – дори да прекарваме време заедно е достатъчно, за да ни зареди и след това да създадем страхотно настроение и за гостите на Стаите ни. Пожелавам си още много свежи идеи и енергията да ги осъществим на високо ниво. Надявам се новият ни проект да надскочи очакванията на феновете на жанра и на 3KEY Rooms.

Снимки: Павел Стефанов

Сподели в: