Лилия Моллова за 3KEY Rooms – загадки в сърцето на София

Лилия Моллова заедно с колегите си, Габи, Марио и Владо са създателите на 3KEY Rooms – трики стаята на загадките в сърцето на София. Това е пъзел игра, в която екипи от 2 до 5 души влизат в стая, пълна с много загадки и скрити предмети. Целта е да се разкрият всички улики и пъзели само за 1 час. Първата стая се казва „Детективът и Машината на времето” и пренася любителите на мистериите в края на XIX век – в духа на приключенията на Шерлок Холмс.

Как дойде идеята за 3KEY Rooms?

3KEY Rooms е от онези „случки”, които ти доказват, че случайности всъщност няма. С Владо решихме за майските празници 2014 г.  да отидем до Белград. В последния момент четиримата с Габи и Марио заминахме заедно. Беше прекрасна почивка, толкова се смяхме на какво ли не. За тези няколко дни разбрахме на практика колко ни е приятно заедно. В Белград тъкмо беше отворила първата стая на мистериите. Влязохме в нея като весела компания туристи, жадни за изживявания. Излязохме осъзнали се като екип, който има огромното желание да направи първата подобна пъзел стая в България. Остатъкът от почивката си прекарахме в генериране на идеи и бизнес планиране. Не успяхме да сме първата escape room, защото се оказа, че да създадеш подобна атракция отнема в пъти повече време, средства и усилия от очакваното. А и искахме всичко да е изпипано –  с оригинални загадки и изискан интериор. Ръководеше ни силната мотивация и вяра, че лудата според всички останали идея има бъдеще.

За какви хора е предизвикателство да посетят Стаята ви?

О, тази емоция е препоръчителна за почти всички! Загадките са сложни, затова не е подходящо за деца под 12 години. И по-малки играят и много се забавляват, но трябва да са в компания с възрастни, които да се справят с по-сложните пъзели. Горна граница няма. Най-много се забавляват хората, които обичат интелектуалните предизвикателства и екипните забавления. Обикновено те са с разчупено мислене и обичат да пробват нови неща, каквото всъщност са и т.нар. "умни стаи" за България (идва от английския израз „mind rooms”). Страхотно е да изпиташ логическото си мислене и находчивостта си в приятната компания на приятели, колеги или семейство. Истински и необичайно забавен тиймбилдинг! Геймърите пък направо пощуряват по стаите на тайните – тук те изживяват с всички сетива тръпката от тези игри.

Всички ли успяват да излязат? Какво казвате на тези, които не се справят?

Не всички успяват да излязат само за 60 мин. А и това е идеята – да има предизвикателство! Кой би се насладил на победа, която се постига в 100% от случаите? При нас навреме излизат под 40%. Но по-важното е, какво наистина значи да успееш. Доста екипи минаха през 3KEY Rooms и вече знам, че успехът не е в това просто да излезеш за по-малко от 1 час.

Много по-важно е съумяват ли хората да се сработят, да общуват ефективно, да се забавляват без значение трудна ли им е играта или не е.

Има екипи, които излизат за 70 мин. и повече, но са толкова усмихнати и въодушевени! После разбирам, че са обсъждали изживяването си с дни! Те мислят върху това как да бъдат още по-добър екип и приемат играта като уникална възможност да влязат в свой собствен филм и да се забавляват истински! За мен хората с тази нагласа са тези, които наистина са успели да вземат най-доброто от Стаята ни! 

С кого трябва да дойде човек при вас – как съветвате да се сформира екипа?

Най-добрите екипи са съставени от хора, които имат различни и допълващи се качества. Например имат си математик със здрава логика, имат опитен организатор и някой с креативна нагласа и опитно око. Още по-полезно за тях е, ако по принцип работят или се забавляват заедно. Семейства, колеги, приятелски компании, двойки – удоволствие е да виждаш как хората взаимодействат помежду си, как се подкрепят и как заедно изпадат в еуфория, когато нещо интересно и изненадващо се случи в Стаята. А ние сме се погрижили да имат такива емоции :–).

Какви са бъдещите ви планове?

Искаме да предложим на хората интелектуални забавления, защото виждаме колко жажда има за подобни изживявания. От нас очаквайте нови и още по-добри стаи! Всъщност нещо повече от „стаи” ;). 

Това лято отваряме вратите на голям вълнуващ проект. Нямаме търпение да разкрием всичко, но ще запазим тайната още съвсем мъничко! Емоциите ще са много – съвсем в тон с летните жеги и желанието за запомнящо се забавление… Ако трябва да поиграем с думите, ще кажем, че скоро ще можем и да разхлаждаме, а не само да разгорещяваме феновете на загадките ;-). А екипът на Kafene.bg е добре дошъл в новата ни Стая, защото най-доброто описание ще бъде дадено от нашите гости :).

Бел. ред.: Лили, благодарим ви за поканата! С удоволствие ще се възползваме!

Сподели в: