Летящите грузинци с турне в България

Остават броени дни до началото на турнето на Националния балет на Грузия "Сухишвили", което стартира от 5 юни София, 6 юни Пловдив, 8 юни Велико Търново, 9 юни Русе, 11 юни Варна и приключва на 12 юни Бургас

Класическата програма на най-добрият балет в света, олицитворява древната история, традиции и фолклора на Грузия.

"Сухишвили" е първият балет в света, който изнася в "Ла скала" представление в народен, а не в класически формат, като с това вдигна фолклора на високо ниво в световния шоу бизнес. Главният хоеограф на балета –  творческият гений –  Илико Сухишвили – младши –  филантроп, ексцентрик, родолюбец, осъвременява народните танци. Новият грузински танц може да бъде изтанцуван с академично изпълнение и със сложна техника и така пренася грузинския танц от село, от етническите сватби до най- престижните световни сцени.

Илико създава и специален клубен вариант на грузинския танц, със съвременна мелодия, популярен в нощните клубове и сред младите.

За българската публика по традиция, летящите грузинци ще изпълнят български народен танц с български народни носии.
Спектакълът в 120 минути е  буря на сцената  – със съвършенство в танца – с плавните, пързалящи движения при жените и зрелище в танца –  кръв, пот и искри от саби и ножове при мъжете, които, единствени в света, танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли. 

Балетът ще посети България в състав от 70 танцьори, собствен оркестър и гардероб за милиони  – 600 автентични грузински костюма, ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни и саби и ножове, изработени от стари грузински майстори – запазената марка на "Летящите грузинци". 

2016 година, Илико и Нино Сухишвили, застраховаха колектива и гардероба на "Сухишвили" с уникална застрахователна полица от златен пергамент с лимит,  равен на 1 милион грузински лари /370  000 долара/.

5 юни: София, 6 юни: Пловдив, 8 юни: Велико Търново, 9 юни: Русе, 11 юни: Варна, 12 юни: Бургас                               
Билетите се разпространяват в мрежата на Евентим.

Сподели в: