Летни забавления в София

На пръв поглед изглежда, че през лятото животът в София затихва. Но това съвсем не е така. И през отпускарския сезон в столицата продължава да има интересни събития и възможности за забавление и развлечение.  

И през лятото в столичните кина продължават да се прожектират интересни филми, а на много места се пускат премиерни ленти. Чудесна възможност най-новият касов хит да бъде изгледан, преди да е станало модерно. Следете и програмата на София филм фест – лятното кино под звездите в One More Kino

Софийските галерии също не затварят и дават възможност на софиянци и посетители на столицата да посетят актуалните изложби. В момента такива са отворени в Националната художествена галерия и галерия "Академика".  

За любознателните интересна възможност е да обиколят столичните музеи и да узнаят много нови неща в любимата си сфера на науката. Така се съчетава полезното с приятното. Ходили ли сте в НМ "Земята и хората"?

Интересни събития предлага и литературата. Дори през летния сезон в София ще се състоят премиери на потенциални любими заглавия. Следете програмата на литературен клуб "Перото", а най-близката среща е с книгата "Бяло сладко" и нейния автор – Димитър Шумналиев, на 13 юли. Тези, които искат да се запознаят с творчеството на нови български автори, могат да посетят литературно четене – най-близоко е лятно С/мислено четене, на 21 юни в кафе-клуб "Влайкова" и да чуят непознати за тях домомента имена.  

Не пропускайте 4-те недели на август със "София диша", от 16:00 до 22:00 ч.

На пазара и през топлия сезон се предлагат доста "летни" заглавия, за които винаги да се сещаме, че сме прочели именно през това лято. 

Разбира се, третият сезон на годината предоставя достатъчно свободно време и за спорт – тичане в парка, каране на колело, посещаване на фитнес залата. Дори някои от зимните пързалки в София са отворени за желаещи да карат кънки.  

Любителите на природата могат да си подарят планински излет на Витоша, като през юли са пуснат безплатни автобуси за колоездачи и туристи. Вече е открита и нова екопътека, през която преходът продължава около час – от село Мърчаево до Церова поляна.

Дори на чист въздух в парка може да открием мероприятие, което да е точно за нас. В различни паркове в столицата се провеждат събития, свързани с ралични изкуства, но винаги свързани с творческата свобода и просторът на лятото – като "Свободна творческа изява", на 21 юли и "Изкуство в парка", на 16 и 17 юли.

Друга интересна възможност е туристическата обиколка на София. Сега е моментът за разглеждане на някои забележителности на града и неговото опознаване. Попитайте в туристическия център в подлеза на СУ "Св. Климент Охридски" за повече информация. 

И все пак най-мащабните летни събития си остават фестивалите. През юли столицата предлага Фолклорен фестивал, а през август ще се проведе седмото издание на "София диша".              

София е интересна и през лятото, нали?

Вижте още:

Ботаническите градини в София, Варна и Балчик търсят студенти-доброволци от СУ
Европейски дизайнери и артисти идват в София за Международна лятна академия
Опера в парка до 17 юли
6 идеи за градско тийн лято

Сподели в: