Летнишкото съкровище пресъздадено от художника Кирил Недялков

Днес в Националния изложбен център на Шипка 6, ет.2  то 18 ч. се открива изложбата на Кирил Недялков "София и летнишкото съкровище". Сред експонатите можете да видите различни техники – живопис, акварели, принтове, текстил.

Творбите обединени под това заглавие са правени в продължение на две години.  Една част от тях са показвани в експозиция в град Летница.
За Кирил Недялков, който години наред се занимава с текстил, темата е присъща и подхождаща му. Тя е  много българска, много нашенска – свързана с негови лично преживени моменти. Авторът често цитира думите на свой учител, че художникът трябва да пресъздава действителността колкото може. И той се стреми към това.

Сред творбите му присъстват различни живописни жанрове – пейзажи, портрети, натюрморти, фигурални композиции. Пейзажите му са в няколко цикъла – първият с църкви от София, ни предоставя възможност да осмислим идеята му за втъкаване – това са изображения, върху които той наслагва образи на икони /личното му осмисляне на този акт е втъкаване/.   Той гледа на това като разказ, който се изтъкава по законите на текстилното изграждане. Идеята му е да подчертае връзката между църквата и иконата. В дигиталното пренасяне на изображението зрителя вижда части от двата насложени образа, но в обща композиция. Във втория цикъл отново с изображения на сгради ,той  претендира, че пакетира пространството. Доставя му удоволствие, че създава илюзия, която за него е пакетиране на това което е нарисувал. 
В натюрмортите също виждаме този приом за наслагване.

Друга тематична линия в творбите на К. Недялков е свързана с тракийското съкровище от Летница. Върху платната са показани различни интерпретации на изображенията от 23 – те плочки от съкровището. Те продължават да ни вълнуват с опростените и наивни иконографски сцени, насложени върху експресивен фон.   

Кирил Недялков е роден 1940 г.
Завършва 1975 г. Художествената академия, специалност текстил при проф. Марин Върбанов,
От 1982 г. е член на СБХ
Награждаван е с медал – 1300 години България

Участва в редица изложби на Националното приложно изкуство още от 1975 г.
Негови монументални гоблени има в редица обществени сгради –в  ритуалната зала в с. Крушуна – Ловешко, в кметството на Велико Търново и др. 
Изложбата ще бъде открита от Димитър Томов

Сподели в: