Летен оперен фестивал „Сцена на вековете” 2011

Велико Търново се нареди на осмо място в класацията за "Чудесата на България". Това обаче не удовлетворява велико търновци и ги амбицира да бият собствения си рекорд с туристите.
Старата столица посреща почти половин милион туристи всяка година. Най-посещаваното място е хълма Царевец. Близо 200 хил. души се качват на хълма на Асеневци.
Тази година Велико Търново отново ще представи летния оперен фестивал "Сцена на вековете". Началото на фестивала е поставено през 1985 г. по повод 800-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър и създаването на Второто българско царство. След 21-годишно прекъсване, уникалното за България културно събитие е възстановено през 2008 г. по повод на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България. 
Зрителите ще могат да видят оперите „Атила” от Джузепе Верди, „Лакме” от Делиб и балетните спектакли „Дамата с камелиите” и „Зорба Гъркът”. Операта Атила ще бъде представена три пъти от Софийската опера на 29, 30 и 31 юли, а операта „Лакме” на 5, 6 и 7 август. Балет Арабеск ще представи „Дамата с камелиите” на 2 август, а 3 август „Зорба гъркът”. Всички представления започват от 21 часа, а местата се заемат до 20:50 часа.
Посетителите на фестивала и гостите на Велико Търново ще могат да наблюдават исторически средновековни възстановки на хълма Царевец. Ще бъдат представени демонстрации на бойни умения – стрелба с лък, фехтовка, езда, забавления, средновековна музика, моменти от бита и занаяти.

Сподели в: