Леона Асланова: Каним млади хора, директори и учители да се включат в проекта за иновации

Леона Асланова е експерт и консултант по иновации, съосновател на Innovation Starter Box – първата специализирана агенця по иновации в България. В това интервю тя разказва за новия им ученически проект "Млади посланици на технологиите и иновациите". Kafene.bg е сред медийните партньори на събитието.

Разкажете ни за ученическия проект за иновации, който стартирахте преди броени дни? 

С Майкрософт започнахме проект „Млади посланици на технологиите и иновациите“, който се реализира в рамките на програмата Youth Spark Live на Майкрософт и е фокусиран върху технологичните умения, дигиталната грамотност и развитието на креативно и иновативно мислене у младите хора в страната.

Посланик на кампанията е Анна-Мари Виламовска, секретар на президента на Република България за иновационна и здравна политика. Основни партньори на проекта са "Заедно в час" и Фондация “Старт ЪП”. Проектът е достъп до безплатен форум с най-добрите преподаватели в областите посочени, по-горе, който ще даде на над 500 деца на възраст 15-18 години страхотно преживяване и отличие-грамота “Млад посланик на технологиите и иновациите”.

Кого каните да се включи?  

Кампанията е национална, така че искаме да активизираме родители, директори, учители, ученици да проявят лична инициатива. Достатъчно е да се попълни регистрационната форма тук: http://innovationstarterbox.bg/events/mladi-poslanitsi-na-inovatsiite-i-tehnologiite/#youth-spark-2016-9, а компетенто жури в края на февруари ще номинира отличените, които ще имат достъп и до събитието.

Мястото на иновациите в днешния и в утрешния ни ден?

Може би "иновация" утре няма да е толкова модерна дума, но със сигурност човек винаги ще иска да живее, по-добре, по-спокойно и по-щастливо. Когато се събуждаме сутрин, ние не мислим за иновации, а за децата си и за живота си тук и сега, така ги виждам аз нещата, като залог хвърлен сега за след петдесет години.

Има ли потенциал българският бизнес от една страна, учениците в България, от друга, да мислят и действат иновативно? Има ли свидетелства за това?

 Аз съм на мнение, че потенциалът винаги си е налице, друг е въпросът каква част от него ни се разкрива. Има много примери вече, учениците и студентите, с които работим, с базови обучения по "Дизайн мислене" и "Систематична иновация за деца" имат свои идеи в процес на реализация. Вече има много успешни български предприемачи, като Ивайло Пенчев, Васил Терзиев, Любен Белов и др., които прехвърлят своите знания и енергия нататък…

Какво пожелавате на Innovation Explorer 2016?  

Да създаде експлозия от иновации.

Още по темата:
Леона Асланова: Знанието за иновации гарантира органичен ръст на бизнеса

Сподели в: