Леона Асланова: Знанието за иновации гарантира органичен ръст на бизнеса

Леона Асланова е съосновател на Innovation Starter Box. Амбициозна и пълна с идеи и енергия за работа, в това интервю тя разказва повече за предстоящия голям международен форум INNOVATION EXPLORER DAY , който ще с есъстои на 25 фувруари, в София, Sofia Event Center. Регистрирацията е тук. Организатори на форума са Innovation Starter Box и Капитал.

Защо иновациите са притегателни за вас в Innovation Starter Box?

В иновациите има толкова положителна енергия, устременост към новото и към бъдещето, че са като шоколад с ром, не можеш да не си запленен.

А защо трябва да станат по-привлекателни и за бизнеса? И по-важното – как?

Българският бизнес трябва да тръгне с големи стъпки напред към бъдещето, вместо да се пашкулира и да капитулира. Иновациите и знанието за иновации гарантират органичен ръст на бизнеса, чрез най-естественото му развитие – нови, по-добри, по-качествени продукти, услуги, процеси за по-доволни клиенти. Надявам се и образователните институции да се преориентират към дизайн и иновативно образование. (В дизайн образованието не става дума за дизайн, а за образование, базирано на човешките нужди и проблеми.)

Има ли шанс България наистина да се превърне в регионален лидер в иновациите? И какво е нужно за това?

Огромен. Политическа воля. Инвестиция в кадри. Стимули към предприятия, които внедряват иновации и среда.

Кои са най-важните причини човек да посети Innovation Explorer 2015?

За мен основната причина е осъзнаването, ако не виждаме дистанцията между нас и глобалните страни-иноватори, като Израел, САЩ, Швейцария, Сингапур и др., ако те "стигнат" до нас, това ще ни помогне да вярваме. Ние разчитаме най-вече на мотивиращото и въздействащо влияние, което тези лектори могат да окажат върху средата.

Нещо повече за програмата и лекторите на събитието?

Програмата е в процес на допълване, но международните лектори са ясни – потвърдили до момента са, защото чакаме и други: Антoни Христов, Арт Директор на PIXAР (българин, реализирал кариера от 15 г. в САЩ, който е не много познат на аудиторията), Марк Медоуз, американски изобретател, един от "бащите" на изкуствения интелект, Съосновател на Gepetto Avatars,  Джули Бахер, Директор Customer Experience в CITRIX, американска технологична компания, която е прегърнала процеса на Дизайн мислене и др.

Пожеланието ви към читателите на Kafene.bg?

Елате на Innovation Explorer 2015 :), обещаваме да бъде уникално преживяване.

Прочетете още:
INNOVATION EXPLORER 2015 – първият международен форум за иновации в България
Иновации за развитието на обществото обсъжда форумът INNOVATION EXPLORER DAY

Сподели в: