Лекция с вход свободен "Аквафотомика: Наука за водата и светлината"

На 4 октомври, от 18:30 до 20:00 ч. в голямата зала на БАН, ул. "15 ноември," № 1, ще се състои лекция на тема "Аквафотомика: Наука за водата и светлината". Лектор ще бъде проф. д-р Румяна Ценкова от университета Кобе, Япония. Организатор на събитието е 
ДЖАЙКА Алумни в България, с подкрепата на Посолството на Япония в България. Входът е свободен.

Водата е колективна среда и е в едно и също съотношение с това, което обгръща, както в клетката, така и в тялото, така и на земята, а може би и в космоса. Все още знаем много малко за взаимоотношението на водата със светлината, с цялото електромагнитно поле. Слънчевата светлина е една малка част от това поле, а половината от нея е невидимата за нашето око близка инфрачервена светлина.
Другата половина е ултравиолетовата и видимата светлина.

Лекцията e посветена на новата наука, създадена от българката Румяна Ценкова и наречена Аквафотомика, която намира директната зависимост между погълнатата от водата инфрачервена светлина на различни енергийни нива и функционалността на съответната система. Водния спектър ще бъде представен като характерен знак за състоянието на био- и акватични системи под влияние на слаби сигнали като звук, светлина, микровълново и други електромагнитни полета.

Проф. Д-р Румяна Ценкова е родена в Русе. Завършва "Автоматизация в Русенския университет" (РУ) и защитава инженерна дисертация в областта на близката инфрачервена спектроскопия под ръководството на Проф. Н. И. Кирилин от Московската Академия по селскостопански науки.
Работи като асистент и доцент в РУ преди да спечели стипендия на министерството на образованието на Япония. От 1990 г. е в Япония, където защитава втора дисертация по селско стопанство в Университета Хоккайдо, а от 1996 г. е назначена като доцент в Университета в Кобе, където през
2006 г. става професор и основава първата лаборатория по биологични измервания. В момента е и гост-професор към Медицинския Факултет на Кейо Университета в Токио. Носител е на най-голямата световна и на Японската награда по близка инфрачервена спектроскопия.

Сподели в: