Лекция на Рене Блок – куратор, галерист и колекционер

Гьоте-институт в София и Националната художествена академия организират лекция на Рене Блок "За мен няма уикенд". Той ще говори за практиката си като куратор и колекционер през примера на едноименната изложба в Neuer Berliner Kunstverein und Berlinische Galerie. Лекцията ще бъде на немски език с превод на български език.
 
25.11.2015 г., сряда, 18:00 часа
Галерия „Академия“, НХА
ул. Шипка № 1, София
 

Лекцията е част от поредицата на фондация „Отворено изкуство“ Въведение в съвременното изкуство – 2015: Кураторите говорят, с партньорството на Гьоте-институт в София.

Рене Блок е куратор, колекционер и галерист от Берлин. Работил е със световно известни художници като ЗигмарПолке, Йозеф Бойс, Герхард Рихтер и Нам Джун Пайк. Тясно свързан е с изследването и разпространението на движението Флуксус и има една от най-значителните колекции с произведения от това течение. Бил е директор на музея Fridericianum в Касел, Германия. Куратор е на Четвъртото Истанбулско биенале (1995 г.). Основател на пространството TANAS (Берлин), както и на Edition Block, което е създадено през 1966 г. и е един от най-старите такива проекти за издаване на произведения на съвременни художници в ограничен тираж.
 
През 1964, на 22-годишна възраст, Рене Блок открива първата си галерия в Берлин и работи с артисти като ЗигмарПолке, Волф Фостел, Йозеф Бойс, Нам Джун Пайк, международната група Флуксус и др.
 
През 1972 той започва да се изявява и като независим куратор, а през 1974 е отличен с наградата на германската асоциация на критиците за 10-годишната програма на берлинската си галерия. През същата година открива галерия в Ню Йорк със знаменития пърформанс на Йозеф Бойс „Аз харесвам Америка и Америка ме харесва“.
 
От 1997 до 2006 Рене Блок е директор на музея „Фридерицианум“ (Kunsthalle Museum Fridericianum) в Касел.
 

Сподели в: