Лекция и прожекция с Елица Матеева на филма "Всичко ще бъде наред"

На 14 ноември, в 10:00 часа в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, Елица Матеева ще изнесе кинолектория за немския режисьор Вим Вендерс. След това ще бъде прожектиран филма му "Всичко ще бъде наред" (2015). Входът е свободен.

* * *

Вим Вендерс се запознава с норвежкия новелист Олаф Бьорн Йоханесен на фестивала в Сънданс преди години. Там те се уговарят, че някога Вендерс ще екранизира роман на Йоханесен и само след две години режисьорът получава по имейл готов сценарий.

Снимките на „Всичко ще бъде наред” започват през август 2013 година, в Монреал, Канада, а Вендерс създава филма си с пълното съзнание, че формата му ще бъде специална. И наистина, след великолепната му творба „Пина”, той отново интегрира 3D в особен свят, чрез който чувствата на писателя Томас (Джеймс Франко) и майката на убито момче, Кейт (Шарлот Генсбур), се „разтягат” визуално във времето благодарение на техничическите похвати.

„Всичко ще бъде наред” е амбициозна продукция, зад която застават Германия, Швеция, Норвегия, Канада, Америка и Франция.

Елица Матеева е критик и театрален режисьор, автор на проекта "Особен поглед", който включва кинолектория и прожекция на филм.

Сподели в: