Лекция и прожекция на "Victoria" – най-добрият немски филм за 2015

На 19 март, събота, от 10:00 ч. във Варна ще се проведе традиционната кинолектория с Елица Матеева. Този път публиката ще гледа най-добрият немски филм за 2016 – "Victoria". Входът е свободен! А преди филма – в задължителната програма е лекцията на Елица – театрален критик и режисьор, автор и модератор на поредицата, която ще разкаже за процена на заснемане на филма.

Мястото: Отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” 

Филмът "Victoria"  е обявен за най-добрият немски филм за 2015 г. според Deutscher Filmpreis – наградите за немскоговорящо кино. Лентата спечели отличия в категориите: най-добър филм и най-добър режисьор, а също – камера, музика, актьор, актриса.

„Victoria“ 2015 се представя със следната реклама в Германия: One city. One night. One take. –  Един град. Една вечер. Един кадър.

Целият филм е заснет от начало до край – без камерата да спира работа. А това е трудно, сложно, почти невъзможно. Изисква виртуозен режисьор-хореограф, сръчен оператор, актьори с железни нерви и отлична памет. Сниман отведнъж на 22 места в продължението на 140 минути, “Виктория” е зашеметяващ романтичен трилър, в който впечатляващата игра на Лайа Коста и Фредерик Лау въвличат зрителя в два ненормални и спиращи дъха часа от живота на напълно непознати герои в центъра на Берлин.

Пред клуб Виктория (Лайа Коста) се натъква на група забавни младежи, които я подканват да се присъедини към тях с идеята да й покажат истинската страна на Берлин. Макар и притисната от малкото оставащо време за сън преди да отвори кафето, в което работи, но въпреки това търсеща приключения, Виктория охотно откликва на молбите на Зоне (Фредерик Лау), най-настоятелният от групата. Постепенно в безгрижния полъх на нощен Берлин започва да се усеща тежкият въздух на подземния престъпен свят, а Виктория несъзнателно попада в центъра на неуредени сметки. Филмът е носител на „Сребърна мечка” от Берлинале 2015 за постижение в операторско майсторство (Стурла Бранд Грьовлен). В лекторския модул ще се представи и БЕРЛИНАЛЕ.

Текстът приготви Елица Матеева.

Сподели в: