Лекция за психология и изкуство във VIVACOM Art Hall

На 6 април (събота), от 14:00 до 17:00 ч., във VIVACOM Art Hall ще се проведе третата среща от серията „Въведение в съвременното изкуство/ Художници говорят за изкуство“. Тази седмица лектор ще бъде Петер Цанев с презентация на тема: „Психоанализа, съвременно изкуство и разширените диспропорции на естетическото съзнание“. Петер Цанев ще разгледа интересната и динамична взаимовръзка между психоанализата и развитието на съвременното изкуство. През творчеството на автори като Хегел, Фройд, Лакан, Фостър ще бъдат коментирани отговорите, които изкуството може да даде днес, на теми като субект, реалност или въображаемо. Ще бъдат дискутирани и начините, чрез които изкуството успява плодотворно да използва психоаналитични идеи и въпроси, за да разшири своите творчески методи и модели.

Петер Цанев е, професор по психология на изкуството и история на художественото образование, доктор на науките по изкуствознание и ръководител на катедра Психология на изкуството, художествено образование и общообразователни дисциплини в Националната художествена академия. в Автор е на книгите „Психологически подходи в изкуствознанието“ и „Психология на изкуството“ и основател и главен редактор на академичното списание за изкуство и психология „ArtPsychology.net / Journal of Art Psychology“.

Образователната инициатива „Въведение в съвременното изкуство“ се организира от Фондация „Отворени изкуства“ и VIVACOM Art Hall за втора поредна година. Под надслов „Художници говорят за изкуство“, тази година тя ще представи на публиката изкуството през погледа на някои от водещите артисти у нас. В рамките на образователната инициатива в периода март-юни ще се проведат шест лекции на различни теми, които ще разгледат по-задълбочено историята на авангардите и изкуството на постмодерната епоха.

Програма на лекциите до края на курса:

6 април – „Психоанализа, съвременно изкуство и разширените диспропорции на естетическото съзнание“ – Петер Цанев
20 април – „(Не)очаквани съвпадения“ – Борис Мисирков и Георги Богданов
18 май – „Сайт-специфик арт. Да преместиш работа, означава да я разрушиш“ – Правдолюб Иванов
8 юни – „Исторически контекст на съвременното пърформанс изкуство. Жива акция в ерата на мобилния интернет“ – Боряна Росса
Водещ: Вера Млечевска

Входът за лекциите е свободен с предварително записване на info@openarts.info.

Сподели в: