Лекция за Верди: преоткриване и иновация на италианската мелодрама от 19 век

В София на 14 октомври от 18:00ч. в зала 4 на НДК, на фона на прекрасната изложбата „В памет на Верди“ ще се състои дългоочакваната лекция на журналиста и музиколог Бруно Бертучи на тема „Верди: преоткриване и иновация на италианската мелодрама от 19 век“.

В лекцията, подготвена специално за 200-годишнината от рождението на композитора, чрез мултимедийна презентация и избрани творби от най-известните му опери, Бертучи ще разкаже, интересни анекдоти между реалността и легендата за Маестрото от Бусето.

Лекцията е част от програмата на Института за XIII СЕДМИЦА НА ИТАЛИАНСКИЯ ЕЗИК ПО СВЕТА (12-20 октомври 2013), която се провежда под патронажа на Посолството на Италия и под патронажа на Президента на Република Италия.

Бруно Вертучи е роден в Козенца, но живее в Рим от години. Завършил е педагогика в Падуа и DAMS (Дисциплини на изкуството, музиката и театъра) в Болоня, специалност музика. Преподавал е в основни училища в Италия и чужбина. Работи като журналист и публицист и сътрудничи на ежедневници като „Il Giornale”, „L’Osservatore Romano” и „Quintessenza”. Има публикувани статии в специализирани за музика списания. Участва като музикален критик в няколко издания на Международния фестивал за пианисти в Бреша и Бергамо, както и в други музикални събития в Италия и чужбина. Изнася лекции и участва в семинари на тема етномузикология. Автор е на книгата „Confidenze Musicali” (Музикални признания) на издателство Lombardo, Рим. Понастоящем води музикално предаване, озаглавено „Диапазон“ по Радио Ватикана.

Сподели в: