Лековит извор събира сливналии на Преображение

Според стара традиция в деня на Преображение сливналии се събират на Кушбунар, за да се потопят в лековитите води на извора за здраве.

На празника в Сливенския Балкан ще бъдат разказани легенди, свързани с мястото Кушбунар и деня Преображение, ще бъде изпълнен и ритуал за здраве, при който всеки може да се потопи в извора.

Преди на празника Преображение (6 август) на Кушбунар се провеждал голям събор. Рано сутринта, когато според тогавашните поверия самодивите завършвали своите игри, съборяните се потапяли в извора "за здраве".

Самият извор бил толкова прочут, че през 1702 година кримският хан Селим Гирай пристигнал с кола, теглена от 50 бивола, да търси лечение във водите му. На юг от Кушбунар в миналото са се намирали останки от средновековна църква, а на югоизток е Кушбунарската крепост, от която някога са бдели стражи.

Кушбунар е високопланинска долина в горното течение на едноименна река. Местността носи името си от намиращия се тук голям планински извор Куш бунар (Птичи кладенец). Разположен е на 1050 м надморска височина сред омайна природа.

Още за празника Преображение Господне

Сподели в: