Леда Милева и Емил Табаков с награди за изкуство

По традиция в края на Салона на изкуствата Националният дворец на културата връчва годишни награди за изкуство и култура.
Тази година церемонията бе на 28 юни (вторник) от 18.00 часа в ресторант “Скай Плаза”
Автори на пластиките са проф. Димитър Бойков и Красимир Трендафилов.
Графика – Онник.
Дипломи – “Обелиск дизайн”.

Годишната награда на НДК “СВ.СВ.Кирил и Методий” за 2011 г.  се присъжда на Леда Милева – за нейните изключителни постижения в областта на литературата, за нейното цялостното емблематично творчество, за преводаческата, публицистичната и редакторската й дейност, за личния й обществен принос в българската духовност и култура.

Голямата награда на НДК Статуетка „Възраждане” с автор Димитър Бойков се връчва на Столична община – за активната отзивчивост и постоянната подкрепа на цялостната дейност на НДК, и по-специално за подпомагането на художествено-творческите програми и репертоара на Салона на изкуствата.

Награди на ХVІ Салон на изкуствата

Голяма награда
Пластиката “Вдъхновение” и Диплом получава Емил Табаков – за цялостното му творчество и за значимия му принос в българската култура, както и за впечатляващия заключителен концерт на ХVІ Салон на изкуствата и за дългогодишното партньорство с НДК в програмирането и изграждането на репертоара.

Първа награда
Пластиката “Слово” и Диплом се присъждат на Веселина Кацарова – за великолапния й рецитал със Симфоничния оркестър на БНР в заключителния концерт на Салона и за дългогодишното партньорство с НДК в художествено-творческите програми.

Специална награда “Артист на Салона”
Графика “De profundis”, автор Онник и Диплом
Васко Василев – за блестящия му концерт Magic Music с гост-солисти в програмата „Виртуози”, специално гостуване в ХVІ Салон на изкуствата.

Журналистическа награда на НДК за сезон 2010/2011 
Диплом и комплект книги „Българска класика” на издателство „Захарий Стоянов” (Библиотеката се реализира с подкрепата на НДК)
получава Екипът на БТА с отговорен редактор Ясен Атанасов – за подготовката  и  реализицията  на  изданието  „100% НДК”  по повод 30-годишнината на Националния дворец на културата.

Пластика-Плакет и Диплом получава Посолството на Република Унгария и Унгарски културен институт, в лицето на Н.Пр.Юдит Ланг извънреден и пълномощен посланик – за дългогодишното отлично партньорство и съдействието при организирането на Седмицата на унгарската култура, и по-специално за великолепния концерт на симфоничния оркестър от Будапеща „100 цигански цигулки” и концерта на „Омега”, най-успешната унгарска рок-група в света.

Пластика-Плакет и Диплом се присъждат на Бранденбурския симфоничен оркестър, музикален директор и диригент Михаел Хелмрат и солист Пламена Мангова – за програмния проект, подготвен специално за ХVІ Салон на изкуствата и виртуозния им концерт пред софийската публика. Наградата се връчва в лицето на Н.Пр.Матиас Хьопфнер, извънреден и пълномощен посланик на Федерална република Германия.

Пластика-Плакет и Диплом се присъждат на Националния литературен музей – за дългогодишното сътрудничество с НДК при отбелязването на значими годишнини на автори и литературни събития, и по-специално за изложбата „Съкровищата на Националния литературен музей”, посветена на 35-годишнината от създаването на музея, и за изложбата „85 години Къща музей Иван Вазов” в репертоара на ХVІ Салон на изкуствата.

Пластика-Плакет и Диплом се присъждат на Националната гимназия за приложни изкуства„Св. Лука” София – за активно участие и спечелени най-много награди на нейни възпитаници в Националния конкурс  за  изящни  и приложни изкуства, представен с изложба в програмата на ХVІ Салон на изкуствата.

Пластика-Плакет и Диплом се присъждат на Фолклорния танцов ансамбъл „София-6” – за концерта в репертоара на Салон 2011 и по повод 35 години от създаването на ансамбъла.

Сподели в: