Легенди идват за ХХV Международен балетен конкурс във Варна

Световната балетната общност вече отброява дните до началото на Международния балетен конкурс във Варна. Балетната олимпиада започва на 15 юли в Летния театър на морския град и ще продължи до 30 юли. Официален патрон на първото в света професионално международно балетно състезание ще бъде г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България. Събитието ще премине под почетния патронаж на UNESCO.

Лауреати от предишни издания на Международния балетен конкурс във Варна ще са сред журито на ХХV юбилейно издание на Международния балетен конкурс във Варна. Председател по традиция е акад. Юрий Григорович – един от най-големите хореографи и балетмайстори на ХХ век. Негови заместници са проф. Петър Луканов /България/, Константин Дуту /Румъния/ и проф. Сяо Сухуа /Китай/.

Част от журито са легендарната Аурора Бош от Куба, печелила медали през 1965 и 1966 г., Габор Кевехази от Унгария, лаурает от 1972 и 1974 г., Кеничи Соки от Япония, лауреат през 1994 г. Член на журито за пръв път тази година ще бъде Максимилиано Гера, който блесна през 1988 г. и спечели златен медал. Обожаваният от балетоманите артист ще участва и в галаконцерта на финала на конкурса. В журито ще седне Клотилд Вейеетоал на Гранд опера в Париж и балетмайстор. Тя става лауреат във Варна през 1978 г. Българските балерини Вяра Начева, медалист от 1994 г. и Евгения Кръстева – с приз от 1974 г. също ще пишат оценки в журито от международно признати педагози, балетмайстори и артисти.

В международното жури са още проф. Валентин Елизарев от Беларус, Елдар Алиев от САЩ, Мерих Бахар Чименджилер от Турция, прох. Сун Хи Ким от Корея, Турсинбек Нуркалиев от Казахстан и проф. Хикмет Мехмедов от България.

66 състезатели от 20 страни ще играят пред конкурсния огън. 31 състезатели в старша възраст и 35 в младша ще излязат пред жури и публика. Повечето големи световни балетни школи ще бъдат представени в ХХV юбилейно издание. Млади артисти от Русия, Беларус, Украйна, Китай, Корея, Япония, Куба, САЩ, Холандия, Швеция, Унгария, Гърция и България ще мерят талант и умения за наградите. Особено впечатление прави голямата група на японските участници – 13 души. Сериозно – с група от 8 души, е присъствието и на балетисти от Корея, чиято школа триумфира на предишното издание на конкурса. 7 претенденти идват от САЩ, 6 от Казахстан. България е представена от 4 балетисти.

По традиция участниците и тази година ще се състезават в три тура с произведения от световната балетна класика и съвременна хореография.

От 15 до 30 юли в рамките на конкурса ще се проведе и Международната лятна балетна академия. В нея класически техники ще водят Аурора Бош /Куба/, Жилбер Майер /Франция/ и Лиляна Драгулева /България/. Проф. Наталия Тарасова ще преподава характерни танци, а Луиза Франк /Холандия/ и Джанпиеро Тиранцони /Италия/ – съвременни техники.

Организатори са Фондация ”Международен балетен конкурс – Варна” с любезното съдействие на Министерство на културата, Община Варна и Постоянния танцов комитет на ITI и CID към UNESCO.

Сподели в: