Легендарният цигулар Роби Лакатош ще свири днес във Варна

Кулминацията на Европейският музикален фестивал ще бъде тази вечер в Зала 1 на Фестивалния комплекс, където цигуларят с най-бързите пръсти, който претвори класиката и чардаша в джипси фюжън, ще свири за пръв път в България. Легендарният Роби Лакатош пристигна вчера от Виена на Летище Варна с ансамбъла си и скъпоценния си исторически инструмент – цигулка от 18. век, работа на един от последните майстори от Венецианската лютиерска школа – Анселмо Белосио. Гостите се се отправиха към Rosslyn Dimyat Hotel Varna, където вкусиха традиционни български гозби и отбрани вина.

На сцената колоритните музиканти ще излязат в 19:00. Лакатош, който е прословут с ефектните си костюми, е приготвил специален смокинг за първата си среща с българската публика. А познавачите, фенове на класиката, джаза и чардаша, които са слушали негови записи с Джанго Райнхард, Стефан Грапели, Найджъл Кенеди, Куинси Джоунс се готвят за голям музикален празник и за автографи. Програмата ще е само от бисери на класиката, романса и чардаша, ще ги има знаменитите „Две китари“ и Чардаша на Монти – визитните картички на Лакатош, аранжирани в неговия неподражаем страстно ускорен ритъм.

Във Варна Роби Лакатош ще пристигне със своя ансамбъл. С него ще бъде Ласло Бони – втора цигулка – негов връстник, роден през 1968 , учил при баща му. Йено Листеш – цимбал, роден през 1986, е смятан за най-добрия изпълнител на цимбал в света. Започнал е да свири на 4 години, изучавал класическа и циганска музика. Учил в Академията Ференц Лист в Будапеща. Ласло Балог – китара, е роден през 1987, първо свири на цимбал, но на 12 години открива китарата. Учи в Академията в Будапеща, а след това и в Брюксел. Роберт Феер – контрабас, е роден през 1987, започва с пиано, след това се насочва към контрабаса, завършва Джаз академията и Академия Ференц Лист, а после и Кралската консерватория в Брюксел. Франтишек Яноска – пиано, е роден през 1986 в Братислава, учи в Държавната консерватория там, а през 2002 става лауреат на престижния конкурс Ференц Лист.

Титулован от критика и почитатели като Крал на циганската цигулка, Лакатош е сред малцината музиканти с тотално вчувстване в музиката – той не само свири брилянтно, той живее в музиката. Хвърля се с еднаква импулсивност и в класиката, и в джаза, и в унгарския фолклор. И от сблъсъка на жанрове и култури създава един забележителен микс, най-често започващ като импровизация върху теми от класиците. Наричат ги често Цигулар на дявола, но той предпочита да казва, че музиката всъщност му е от Бога. Първата си цигулка роденият през 1968 Роби Лакатош получава едва на 2 години, началните уроци взема от баща си, а на сцената излиза на 9 като първа цигулка на ансамбъл. Потомък е на най-известната циганска музикална династия Бихари, чийто родоначалник Янош Бихари, е вдъхновявал с изпълненията си Беховен и Лист и също е наричан Крал на циганската цигулка. Класическата му школовка е в Консерваторията Бела Барток в Будапеща, където завършва с първа награда за класическа цигулка през 1984 г. Между 1986 и 1996 г. Лакатош и неговият ансамбъл спечелват сърцата на публиката в „Les Atéliers de la grande Ille“ в Брюксел, клубът, който става техен музикален дом. В света на големия джаз Лакатош се среща с легендата Стефан Грапели, а изпълненията му печелят аплаузите на друга легенда – Йехуди Менухин, за когото клубът става любимо място в Брюксел.

Елитните фестивали бързо оценяват завладяващото присъствие на Лакатош – той привлича публиката като магнит и превръща всеки концерт на своя ансамбъл в празник на живота. Затова е канен в най-престижните зали по света като Санта-Чечилия в Рим, Концертгебау в Амстердам, Тонхалле в Цюрих, Мюзикхалле в Хамбург и Сантори хол в Токио. Рикардо Мути извиква Лакатош за фестивала в Равена. А Зубин Мета още при първата си среща с импровизатолския му талант го кани за участие в постановката на „Прилепът“ в Баварската Щатсопера в Мюнхен. Покани пристигат постоянно от фестивалите в Люцерн, Монпелие, Шлезвиг-Холштайн, Брисбейн, Лондон.

Лакатош изпълнява собствени аранжименти с велики европейски оркестри като Националния оркестър на Франция, Камерния оркестър на Германската филхармония, Оркестъра на Дрезденската филармония, Цюрихския камерен оркестр, Оркестъра на Романска Швейцария.
Той е първият и единствен цигански цигулар в света с ексклузивен контракт с Дойче грамофон. Първият му диск е разграбен в над 100 000 екземпляра и получава престижната награда Echo-Klassik.

Сподели в: