Ластици се превръщат в дрехи-скулптури, видео и артинсталация

Концептуалната и дизайнерска платформа ИВАН АСЕН 22 предсатвя своя изложба в Националната галерия "Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство". Експозицията се нарича "1,5 км…" и може да бъде разгледана до 4 септември.

* * *
Александър Гергинов, Антония Пашова, Георги Флоров, Катя Лозанова, Нели Митева, Радостина Клинкова, Силвия Русчева, Станислава Димитрова&Антония Райчева превръщат километър и половина ластици в дрехи-скулптури, видео арт и инсталация, специално създадени за пространството на Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство.

Как може включването на един текстилен, присъщ на модата материал да стане повод за експеримент, да доведе до нови структури, да се превърне в основа на скулптурни форми при дрехата?

Като използват предварително зададена „рамка” –  1,5 км рециклирани ластици в бяло и черно, дизайнерите от екипа на ИВАН АСЕН 22 създават концептуални модели в контекста на тялото и неговата външна обвивка – дрехата.

При своята индивидуална интерпретация всеки дизайнер запълва многоточието на 1,5 км… с визуален коментар, отнасящ се до усещането му за продължителност, разстояние или мимолетност при преминаването на тези 1,5 км. Спрямо гледните точки понятието е с положителен или отрицателен заряд, може да се възприема като нещо прекалено дълго, проточено и тягостно или пък като нещо кратко, бързо, неуловимо.

Начинът на третиране на материала ‘ластици‘ е абсолютно свободен за всеки дизайнер. Използват се всевъзможни „класически” техники като преплитане, плетене, сплитане, завързване, зашиване, увиване, пачуърк, както и експериментални подходи като деконструиране, втвърдяване, разяждане, вкарване в калъп.

Дизайнерските модели са съпътствани от видео, в което Александра Спасова преживява 1,5 км поетично-абсурдни ситуации пред обектива на Боряна Пандова. Пистолет дизайн студио ги обединява в обща пространствена инсталация, съобразена с архитектурните даденостите на музея.

Изложбата е част от програмата „Простарство-публика" на Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство и се осъществява с подкрепата на BIODERMA и награда „Гауденц Б. Руф“.

Снимки: Боряна Пандова
С участието на: Александра Спасова
Коса и грим: Марина Чанева
Сет дизайн: Пистолет дизайн студио

Сподели в: