Ласло Лугоши Луго и Балаж Над откриват фотоизложба

Днес, 18 октомври 2007 г. (четвъртък) от 18.00 ч. Унгарски културен институт (ул. "Аксакав" 16) представя фотоизложбата на Ласло Лугоши Луго и Балаж Над – "Отражения.По стъпките на Лудвиг Робок". Изкуствоведката Елисавета Мусакова ще открие изложбата.

“Не сме се стремили към пълнота. Нямахме за цел да повторим всяка картина на Робок. Желанието ми беше от снимките ни да проличи ходът на времето, промяната на света… За около две седмици обиколихме с кола всички онези места, които нашият предшественик от ХІХ век може би години наред е обхождал с карета, на кон или пеша. Покоряващо изживяване беше да стоим на същия балкон, на който е стоял той, да открием хотелския прозорец, поглеждайки през който днес пред очите ни се разкрива същата гледка, видяна някога и от него…”

Лудвиг Робок, един от най-прочутите немски художници от ХІХ век, обикаля Унгария в периода 1856-1863 година. В дузини гравюри и акварели той увековечава известни местности и постройки. През 2002-2003 г. Ласло Лугоши-Луго и Балаж Над обикалят същите места, които от 1920 г. насам вече са на територията на половин дузина страни. Образите, попаднали в двойното отражение на графика и фотография, на минало и настояще се изправят пред нас като своеобразен свидетел на централноевропейската обществена и културна история.

Ласло Лугоши Луго завършва Будапещенския университет през 1977 г. по специалностите унгарска и английска филология и естетика. Започва да работи като преводач, от 1985 г. превръща фотографията в своя професия. Фотографира архитектурни обекти, природни картини и предмети на изкуството. Наред с това задълбочено се занимава с история на фотографията от ХІХ век, с визуална реконструкция на твобрите на по-ранните майстори. Изнася лекции във висши учебни заведения, редовно публикува теоретични трудове в различни списания.

http://www.lugophoto.com/books/books.html

Сподели в: