Лариса Парфентиева: В 80% от времето на ден човек трябва да се занимава с това, което му харесва

С голямо удоволствие ви представяме Лариса Парфентиева, автор на предизвикалата истински фурор книга „100 начина да промениш живота си“ (1 и 2 част). Лариса Парфентиева е експерт в областта на личностното развитие и реализация, оратор, мотиватор, писател. Провежда мастър класове и персонални консултации по самоусъвършенстване.

Здравейте, Лариса! Представете се за читателите на Kafene.bg.

Здравейте, аз съм Лариса Парфентиева. Писател, автор на бестселъра „100 начина да промениш живота си“. Създател на проектите #Селфквест, #Текстура и #Миг-21. Лектор на TEDx. Понякога ме определят като човек, премахващ розовите очила, професионален вдъхновител за постижения.

Първата част на „100 начина да промениш живота си“ е издадена на български от „AMG Publishing“. Дни преди Коледа излезе и втората част. Книгата очевидно има за цел да подскаже на човек, че може да се развива по различни начини, но с какво книгата промени Вас – нейната авторка?

Добър въпрос!

Винаги казвам на тези, които посещават курса ми „Текстура“, следното: „Най-силно ви променят не книгите, които сте прочели, а тези, които сте написали“.

Благодарение на книгата си разбрах много за себе си. Например:

– Когато имам цел, мога да пиша редовно. Ако човек „гори“ в това, което прави, той не търси оправдания, а действа.

– Думите имат истинска сила. Винаги съм била на мнение, че само с думи е трудно да промениш живота си. Но всъщност думите са мощен инструмент, защото всички промени започват с тях.

– Разбрах също, че когато пишеш и казваш нещо от душа, хората го усещат. Не се опитвайте да говорите красиво – трябва да говорите от сърце.

Ако човек се чувства добре в кожата си, в семейството и в работата си, задължително ли е да се променя?

Вярвам, че човек винаги се движи: или към развитие, или към деградация. Ако е удовлетворен от вектора на своето движение, защо да се променя?

Не искам да оценявам желанията и да казвам: „Добре е да спортувате“, но: „Да пушите цигари е вредно“. Тези желания имат различни последици. Ако човек спортува, да кажем, ще бъде енергичен до края на живота си. Ако човек пуши в продължение на 40 години, вероятно в напреднала възраст той ще има рак на белите дробове.

Ако за човек последиците не са проблем, например рак на белите дробове, моля.

Споделете няколко примера – отзиви от Ваши читатели, които са направили нещо ново в живота си, след като са прочели книгата Ви?

От последните истории има такива: момиче на име Виола откри художествено ателие, където всеки може да открие в себе си художествен талант. Света се научи да казва „не“, раздели се с омразната работа и откри нова професионална сфера за себе си. Сега тя се определя като „вдъхновяващ маркетолог“. Ксения смени 6 професии в търсене на себе си, измина 600-километров маршрут, а след това се върна и веднага започна да се занимава с 3 проекта. Единият от тях е свързан с обслужването на клиенти, другият – с подаръчната индустрия, а третият – с разпространението на вдъхновение по света.

Като лектор на семинари и курсове, има ли въпрос/въпроси, на които Ви е било трудно да отговорите?

Чувала съм много въпроси, но на някои от тях е трудно да намериш отговор. Човек се опитва да открие причинно-следствени връзки във всичко. Постоянно си задаваме въпроса: „Защо се случи това?“.

Понякога това е полезно. Ако ви уволнят от работа и сте изненадани, това е странно. В този случай трябва да си зададете въпроса: „Защо стана така? Какви са причините?“.

Но има събития, за които не си заслужава да търсите обяснение. Те просто се случват. Например една позната разля чаша чай върху лаптопа си и го повреди. И започна да си мисли: „Може би съм прекалено свързана с лаптопа и Бог реши да ми го вземе“, „Предполагам, че съм доста невнимателна и това е знак, че трябва да бъда по-внимателна“, „Вероятно лаптопът ми се обиди, че го нося без предпазен калъф и сам реши да умре“.

В някои събития не си заслужава да се търси причина. Те просто се случват.

Прочитът на една книга достатъчен ли е да подтикне човек към промяна – независимо дали става дума за художествена или за нехудожествена?

Чувала съм истории за това как една книга може да промени човек. Разбира се, само четенето не е достатъчно. Трябва също така да действаме. А с действията идват и най-големите трудности.

Вас кое/кой Ви мотивира да продължавате напред? Имате ли лечебен мехлем, който Ви лекува от тревога и униние?

Мотивират ме страстта и удоволствието от работата ми. Наскоро осъзнах, че се мотивирам, когато не съм права. Много е забавно: живееш и мислиш, че знаеш всичко за себе си, за хората и за света. И после се случват неща, които ти казват, че си грешил. И това ме прави безумно щастлива.

Вие сте жена, ангажирана с няколко проекта, споделете няколко тайни от Вашия тайм-мениджмънт?

Имам няколко правила, които се опитвам да следвам:

– Планирам живота си за максимум 3-6 месеца напред. Трудно ми е да правя дългосрочно планиране, защото животът се променя твърде бързо.

– Възлагам на друг всичко, което не обичам да правя, и оставям за себе си само това, което обичам. Мисля, че в 80% от времето на ден човек трябва да се занимава с това, което му харесва. Само тогава ще бъде добре както за него, така и за света.

– Опитвам се да свърша всички бързи задачи веднага. Бързи са тези, който отнемат не повече от 1-2 минути.

Какво да очакват българските Ви читатели от втората част на „100 начина да промениш живота си“?

В книгата има много авторски концепции. Например:

  • Магистрала на промените. Концепцията ми се състои от четири части, през които да мине всеки, който е решил да обърне живота си на 180 градуса. Има отговори на два основни въпроса: „С какво да започна?“ и „Как да премина към нов етап?“.
  • Колелото на призванието. Интересна схема, която ви помага да разберете какво е вашето призвание. Това е инструмент, който ясно ви показва коя дейност ще ви накара да се чувствате на място. Работих върху тази техника през последните три години.
  • Ера на натрупването. Тази глава е за хората, които са „заседнали“ на едно място и не могат да помръднат.
  • ПАЯК. Моята собствена система за многовариантно планиране.
  • Друга глава е „12 вдлъбнатини“. В нея разказвам за 12-те закона на живота, които съм срещала.

Благодарим Ви, че разказахте повече за книгата на читателите. Очакваме следващите Ви проекти с нетърпение!

И аз благодаря! Надявам се книгата да бъде интересна и полезна на българските читатели.

Интервюто направи: Ивет Лолова

Превод на и от руски език: Ива Цонева, AMG Publishing

Сподели в: