"Къщата на тайните" – шеметно приключение във фентъзи литературата

"Къщата на тайните" (Издателство "Сиела") – новото шеметно приключение от света на фентъзи литературата е написано от продуцента и режисьора на хитовите филми за Хари Потър, Сам вкъщи и Госпожа Даутфайър Крис Кълъмбъс в съавторство с Нед Визини. Романът разказва за пътешествието на едно семейство в търсене на дома. Откъс от книгата прочетете тук.

"Къщата на тайните" е бестселър на Ню Йорк Таймс, първата книга от приключенската фентъзи поредица на Крис Кълъмбъс и Нед Визини, правата на която са купени в 15 страни. В момента Издателство "Сиела" подготвя и втора книга от поредицата "Битката на зверовете".

За книгата:
Брендан, Елинор и Кордилия Уокър са имали всичко: двама любещи родители, красива къща в Сан Франциско и какви ли не портативни електронни устройства. Сама че всичко се променя и те трябва да се преместят в стара викторианска къща, която е била домът на окултният писател Денвър Кристоф – къща, която изглежда колкото зловеща, толкова и прекрасна. Така започва задъхано, малко страшно, но невероятно приключение за всеки, който иска да стане част от литературното приключение.

Десетте най-добре пазени тайни за Къщата на тайните

Къщата на тайните е първата от поредицата на Крис Кълъмбъс и Нед Визини, но в книгата няма само тайни – като Ветрената вещица, зла магьосница, която Джей Кей Роулинг нарича „изключително зловеща”. Има и тайни около написването. Авторите разкриват десет от тях.

1. Името на Денвър Кристоф носи закодирано съобщение.
Къщата на тайните е за обикновени деца, които попадат в световете на луд писател на романи. За да кръстим писателя, ние се обърнахме към себе си. (Ние сме малко луди.) Името „Нед” прочетено отзад напред е „Ден” и като добавите „-вър” за „Визини”, се получава „Денвър”. „Крис” се превърна в „Кристоф”. Така че Денвър Кристоф сме ние!

2. Книгата се казваше „По следите на изгубените страници”.
„По следите на изгубените страници бе съвършеното заглавие за приключение, когато си впримчен в някоя книга! Само че звучи като „по следите на изгубеното време”. Нали така. не става.

3.    Крис и Нед са се виждали лично точно пет пъти.
Това са те чудесата на съвременната технология! Живеем на 639 км един от друг (Крис в Сан Франциско, Нед в Лос Анджелис), затова писахме Къщата на тайните по мейла. Всъщност, на нюйоркския фестивал „Комик-Кон”, на който представихме книгата, се срещнахме за трети път!

4. Кордилия Уокър беше Вайолет.
До средата на книгата наричахме Кордилия „Вайолет”, накракто „Вай”. Защо променихме името? Защото Вайолет е най-голямата сестра в книгите на Лемъни Сникет! Изглежда имената не достигат.

5. Дебелия Джагър беше Дебелия Ръсъл.
Един от любимите герои в Къщата на тайните, Дебелия Джагър, е опасен, но любвеобилен колос, висок колкото шейсететажна сграда. Първоначално приличаше на Ръсъл Бранд, дори го наричахме Гигантейшия Ръсъл Бранд”. После се запитахме колко време хората ще помнят и ще си представят Ръсъл Бранд. Затова го прекръстихме на „Дебелия Джагър” и той заприлича на „великански Вик Джагър”. Защото Мик е вечен.

6. Всичко започна с картина.
Викторианска къща, една от прословутите „карасвици” на Сан Франциско, се носи в океана – този образ вдъхнови Къщата на тайните. Крис си бе представял този образ години наред преди да започне работа с Нед.

7. Снимката на автора не беше в пълна безопасност.
Съпругата на Нед, Сабра, направи снимка на автора на Къщата на тайните в Сан Франциско в офиса на Крис „1492 Пикчърс”. Крис предложи да излезем на противопожарното стълбище. „Внимателно”, предупреди той, „иначе не гарантирам, че ще има втора книга.”

8. Крис и Нед работеха нонстоп в различни полукълба, за да довършат книгата.
През лятото на 2012, докато книгата беше дадена за редактиране, се намирахме в различни времеви зони (Крис беше в Италия, а Нед в Лос Анджелис). Когато единият от нас довършеше глава през нощта, той я изпращаше на другия, който тъкмо се събуждаше. Така книгата буквално растеше, докато спяхме.

9. Книга на съдбата и желанията бе наречена Черната Библия.
Точно така, наистина мислехме, че вълшебна книга, която изпълнява желанията и обсебва ума на притежателя може да бъде наречена „Черната Библия”. И въпреки това няма да има проблем да бъде публикувана в Америка! Оказа се, че не е чак толкова лесно.

10.Любимите автори на Кордилия са от истински писатели, чиито творби можете да купите!
Една от целите на Къщата на тайните бе да поощри четенето и световете, които то пресъздава. Авторите, които Кордилия чете – Грейс Пейли, Ричард Бродиган и Джързи Козински – са представени в „Амазон” с прекрасни книги, които можете да си купите. Въпреки че вече четете Къщата на тайните, може би не сте готови за прочетете Пъстроцветна птица

Отзиви:
Задъхано приключение за тайната сила на книгите с три изобретателни деца, зловеща магьосница и много фантазия преплетена със страх.
Дж. К. Роулинг                                                                                                                                                                              

Бърза… хитро измислена, която събужда желанието на всеки читател, който иска да се включи в литературното приключение… Историята е завладяваща, забавна и със сигурност ще стане любима на много читатели.
                                                                                                                                                                                                                                                                Ей Ел Ей Буклист

 За авторите :

Крис Кълъмбъс е писал, режисирал и продуцирал някой от най-успешните бокс офис хитове в историята на Холувид. Името ме се прочува, когато написва няколко сценария, продуцирани от Стивън Спилбърг, включително хитовете „Гремлините” и „Дяволчетата”. Като режисьор, Кълъмбъс е начело на забележителни продукции като „Хари Потър и философският камък”, „Хари Потър и стаята на тайните”, „Сам вкъщи”, „Втората майка” и „Госпожа Даутфайър”. Като продуцент, Кълъмбъс създава филми като „Нощ в музея” и „Южнячки”.

Нед Визини започва да пише за „Ню Йорк Прес” на петнайсет. На седемнайсет е поканен да напише материал за „Ню Йорк Таймс Магазин”, а на деветнайсет публикува „Тийнейджърски терзания? Ами-и-и…”, автобиотграфията му за годините в гимназия „Стайвесънт”. Дебютният му тийнейджърски роман „Бъди по-готиняга” е избран ва клуб на книгата „Тудей Шоу” от Джуди Блъм. По „Нещо смешно”, култова класика, през 2010 е създаден филм с участието на Зак Галифианакис и е избрана за една от стоте най-добри тейнейджърски романи за всички времена от „Нашънъл Пъблик Рейдио”. „Другото нормално”, третият му роман е любим на Младежката читателска гилдия. Заедно с Кръс Кълъмбъс е съавтор на бестселъра на „Ню Йорк Таймс”, приключенската фентъзи поредица „Къщата на тайните”. Писал е за „Ню Йоркър” и „Салън”. Освен това е писал за телевизията, включително и за хитовото шоу на Ем Ти Ви „Тийн Улф”. Творбите му са преведени на двайсет и пет езика.

Къщата на тайните, книга първа
Превод от английски Цветана Генчева
Цена 16 лв.

Сподели в: