"Късна емисия" програма на платформата за съвременно изкуство "София: Поетики"

През тази седмица "Късна емисия" – програмата от нощни културни събития на ресторант & бар „На седмото неб(ц)е”, площад „Славейков” 11, селекционирана от платформата за съвременно изкуство София: Поетики:

На 1 юни (петък) от 19:00 ч. в програмата „ПроZZи“ десет интернет-автори ще излязат от анонимността на виртуала и ще застанат с имената зад творбите си. Авторите не се познават лично или по-точно – познават се
чрез творчеството си и като никове, публикувайки проза в литературни сайтове, блогове и Фейсбук. Именно затова сборникът с техни текстове „Единадесет свята” се явява уникален експеримент. Водещ на премиерата ще бъде Левена Филчева, а специален гост – носителят на Европейската награда за литература Калин Терзийски, който е автор на предговора към книгата.

На 2 юни (събота) от 22:00 часа в програмата „NightLive“ отново ще наблегнем на експеримента, този път – музикален, дело на Николай Иванов (ОМ) и Валентин Геров (виола, „София квартет”).

Всичко е импровизация, твърдят участниците в съботния хепънинг. От една страна са етно джазът и ню ейджът на ОМ, а класиката и свободната импровизация на Валентин Геров, от друга.

Мултиинструменталистът Николай Иванов, вдъхновител на ОМ, е музикант, художник, композитор, аранжор… Неговата на пръв поглед еклектична дейност трудно би могла да се прецени извън контекста на специфичната
географска ширина, където той живее и твори. Изпълнителят смества традиционни и модерни ритми, различни жанрове и изобразителни езици, експериментира от джаз и авангард до електронна и филмова музика, рисува
картини и фрески, прави инсталации и пърформанси. И всичко това – обединено от идеята за пълен синтез, така характерен за съвременното изкуство.

Виолистът Валентин Геров, известен не само като изключителен класически музикант, но и със слабостта си към експериментите извън нея, е член на „София квартет“ към Софийската филхармония. Специално за него са писали пиеси едни от най-ярките български композитори: Лазар Николов, Ценко Минкин, Боян Воденичаров, Михаил Големинов, Велислав Заимов, Михаил Пеков. Валентин Геров е носител на „Кристална лира” – със „София квартет” (2004).

Вход: 5 лв.

На 3 юни (неделя) от 22:00 часа в рамките на програмата „Студио Х” поради големия интерес отново ще бъде прожектиран документалният филм на Ясен АтанасовПриказки от брат Вим”, посветен на немския режисьор Вим Вендерс. Филмът е заснет за TV7 по време на гостуването на Вендерс на „София Филм Фест” през 2007-а, когато той получи голямата награда на София.

Биографията на Ясен Атанасов включва различни квалификации и отличия (културология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”; специализации по философия и история на изкуството в Милано и културен мениджмънт в Париж; докторат в журналистическия факултет на СУ; носител на наградата на Съюза на българските журналисти за 2007; съосновател на Фондацията за българска литература), няколко книги („Книга”, поезия, „Хтон”, проза, „Онези часове до изгрева”, технопиеса, „Неща”, „Свят за изпиване”, роман) и много редакции (колекциите от книги „Америка ХХ”, списанията „Ах, Мария”, „Паралели” и ЛИК, тв предаването „5 х Рихтер"). Ясен Атанасов е и създател и директор на фестивала София: Поетики.

Проектът "Късна емисия" е съфинансиран от Столична програмаКултура” 2012 г. на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата 2019 г.

Още по темата:

Седмици на четенето в София 11 – 24 май

Сподели в: