Кълбо и кръст

В понеделник, 18.30 часа в зала “Вяра” на Столичната библиотека ще бъде официално представен романът “Кълбо и кръст” на Джилбърт Кийт Честъртън.

Издателство “Омофор” и фондация “Покров Богородичен” канят посетителите на портала “Православие България” да присъстват на представянето на романа.

Дж. К. Честъртън (1874–1936) е роден в Лондон. Той е писател, поет и журналист. Твори в богат спектър от жанрове – от криминални разкази до романизирани биографии. Смятан е за ексцентрик. Творбите му са белязани от фино чувство за хумор и незлоблива ирония. Честъртън притежава вкус към парадокса и неочакваните обрати и щедро изпъстря с тях творбите си.

Романът “Кълбо и кръст” е публикуван за първи път през 1910 г. Основната сюжетна линия проследява “дуела” между ревностния католик Маклейн и заклетия атеист Търнбул. Сблъскали се и решили, че само смъртта на единия може да сложи подобаващ край на спора им, те преживяват редица премеждия – бягат, за да спасят живота си, бият се помежду си на живот и смърт, спорят ожесточено, мразят се, но осъзнават, че дълбоко се уважават взаимно…

Забележителното в романа е, че може да бъде видян и като задълбочено философско четиво, и като забавен фарс, или чисто и просто, като един прекрасен приключенски роман. Съобразявайки се с това организаторите са подготвили приятни провокации и изненади за своите гости.

http://pravoslavie.bg

Сподели в: