„Къде си, Аляска?” от Джон Грийн

„Егмонт България” издава бестселъра „Къде си, Аляска?” на популярния американски писател Джон Грийн. Романът ще може да се открие в книжарниците от 22 април. Преводът е дело на Александър Маринов.

Читатели и критика от цял свят са във възторг от пленителната и затрогваща история, която проследява необикновеното пътешествие в търсене на „великото Може би” на обикновен тийнейджър от Флорида. Описват стила на автора като брилянтен, а героят му сравняват с небезизвестния Холдън Колфийлд от „Спасителят в ръжта” на Дж. Д. Селинджър. В България Джон Грийн вече е добре познат на читателите с другия си бестселър – „Вината в нашите звезди”, издаден през август 2012 г.

Научете повече за „Къде си, Аляска?” – романа, който му донесе международна слава и постави името му сред знаменитостите на световната литературна сцена.

КЪДЕ СИ, АЛЯСКА?

КНИГАТA

Майлс Халтър е на 16 години. В живота му не се случват много неща. Няма любов, приятели – той води съвсем скучен и еднообразен живот. Е, има и своите странности. Въображението му например вълнуват последните думи на прочути личности, особено тези на поета Франсоа Рабле: „Отивам да търся великото Може би”. Решен да не чака до смъртния си одър, за да се впусне в подобно приключение, Майлс убеждава родителите си да му позволят да напусне дома. Търсенията му го отвеждат до интерната „Кълвър Крийк“, където животът му е всичко друго, но не и скучен. Защото Майлс среща Аляска Йънг. Красива, умна, забавна и секси, тя въвлича момчето в своя свят и открадва сърцето му. Докато едно трагично събитие не променя Майлс завинаги и не придава нов смисъл на любимия му израз – „великото Може би”…

ОТЗИВИТЕ

Зашеметяваща, трогателна, шокираща и въздействаща – това са само част от епитетите, с които определят творбата на Джон Грийн. „Къде си, Аляска?” се превръща в бестселър скоро след излизането си на книжния пазар в САЩ през 2005 г. Понастоящем романът все още е в челната десятка на листата за най-продаваните книги на вестник "Ню Йорк Таймс". Носител на 9 престижни литературни награди, сред които "Книга на годината" на Американската литературна асоциация и лауреат на наградата "Принц", „Къде си, Аляска?” е преведен на близо 20 езика. Книгата е включена и в учебните програми по литература в много гимназии и колежи в Щатите.

„Стилът на Грийн е толкова убедителен и честен и човек не може да не се учуди от факта, че това е дебютният му роман”, коментират от VOYA. „Това, което отличава романът, е разкошно разказаната история, талантът на Грийн и живия и духовит глас на Майлс, пишат в Kirkus. „Духът на Холдън Колфийлд е жив”, възкликват от KLIAT. „Къде си, Аляска?” е изключително въздействащ роман, който ще увлече читателя в лабиринт от живот, любов и тайнствата на човешката душа. Книгата ще докосне сърцето ви, така че не я четете седнали. Станете и направете крачка към „великото Може би”, допълва писателят К.Л. Гоинг.

АВТОРЪТ

Роден през 1977 г. в Индианаполис, Джон Грийн завършва гимназия в Алабама и получава магистърска степен по английски език и религиозни учения от колежа Кенион. Работи като асистент в издателска къща, докато пише „Къде си, Аляска?”. Романът му донася не само световна популярност, но и множество литературни отличия. Следващите му книги се радват на не по-малък успех, авторът печели и престижната награда „Едгар” през 2009 година с творбата си Paper Towns. Междувременно, заедно с брат си Ханк, Джон създава Vlogbrothers (youtube.com/vlogbrothers) – един от най-популярните видеопроекти в света.

Писателят живее заедно със съпругата си Сара и сина си Хенри в Индианаполис. Можете да се присъедините към последователите му в Twitter (@realjohngreen) или да го посетите онлайн на johngreenbooks.com.

Сподели в: