„Където никой няма да те намери“ от Алисия Хименес Бартлет

Излиза нова книга авторката на „Кучешки дни“ и „Хартиени мъртъвци“ – Алисия Хименес Бартлет! Книгата се издава с подкрепата на програма „Култура“ на Европейския съюз.

Действието в „Където никой няма да те намери“ (превод: Захари Омайников, цена:16 лв., 512 стр.) се развива в един от най-тягостните периоди на испанската история, времето след гражданската война, в условията на сурови репресии на франкисткия режим. Авторката изследва калейдоскопичните възможности на родено с малформации човешко същество с отлично овладян съспенс, който е нейна запазена марка. Драмата на Пастирката, последния „шумкар“ в планините на Арагон, индивид с двойствен пол, неизменно оцеляващ сред ужаса на преследването и самотата, се основава на действителен случай, сдобил се с митичен ореол.

Испанската лейди на криминалето Алисия Хименес Бартлет живее в Барселона. Широка популярност й носи образът на инспектор Петра Деликадо, централен герой на серия романи и телевизионен филм, създаден въз основа на тях. Майсторски извезаните произведения на Хименес Бартлет доставят несравнимо удоволствие както на почитателите на криминална литература, така и на ценителите на талантлива художествена проза от всички жанрове. През 2011 г. „Където никой няма да те намери“ е удостоен с „Надал“ – най-престижната испанска литературна награда.

Книгата

В един от най-мрачните периоди на испанската история, времето след Гражданската война, и в условията на сурови репресии на франкисткия режим, остатъци от републиканската армия, неполучили чаканата отвън подкрепа, продължават без надежда борбата в планините. Там пътищата им се кръстосват с тези на Пастирката, наречена по-късно Вълка от Маестразго – легендарна реално съществувала личност, до чийто човешки образ Хименес Бартлет интуитивно и с талант се домогва на основата на мита и оскъдни писмени източници. С отлично овладян съспенс, запазена марка на авторката, е разкрита драмата на последния „шумкар“ в планините на Арагон, на едно човешко същество между два пола, неизменно оцеляващо между ужаса на преследването и самотата, която в този роман добива общочовешки проекции.

Авторът

Алисия Хименес Бартлет (1951) е родена в Алманса и от 1975 година живее в Барселона. Носителка на наградата „Лумен“ (1997) за най-добра испанска писателка. През деветдесетте години създава образа на инспектор Петра Деликадо, главен герой на поредица романи, които я утвърждават като една от най-популярните и обичани криминални авторки в Испания. През 1999 г. е заснет тринайсетсериен телевизионен филм, посветен на приключенията на Петра Деликадо.

Сподели в: