"Кучешко сърце" – забранената повест на Михаил Булгаков с ново издание у нас

В края на месец март издателство „Ентусиаст“ прибави още едно заглавие към колекцията от класически произведения Enthusiast Vintage – „Кучешко сърце“ от Михаил Булгаков. Руският автор пише повестта „Кучешко сърце“ през 1925 г., години преди романа си „Майстора и Маргарита“, но двете произведения често са поставяни редом едно до друго от критиката. Авторът не доживява отпечатването им, но по-късно неговите творби му носят световна известност.

През 1926 г., само година след довършването на повестта, в апартамента на писателя е направен обиск. Властите изземат ръкописа на „Кучешко сърце“, както и дневника на автора, написан в антикомунистически дух. Но „ръкописите не горят“, както пророчески пише Булгаков. Творбата е публикувана за първи път 43 години по-късно – през 1968 г., едновременно в списания във Франкфурт („Грани“) и в Лондон („Студент“), а в СССР едва през 1987 г. По „Кучешко сърце“ са заснети два филма италиански от 1976 г. и руски от 1988 г.

Историята на Булгаков в „Кучешко сърце“ е силно повлияна от „Франкенщайн“ на Мери Шели. През 1925 г. успешният хирург и светило на медицината проф. Филип Филипович Преображенски прибира бездомно куче и му прави операция, като му присажда хипофизата и семенните жлези на умрял алкохолизиран пролетарий. Така кучето постепенно се превръща в човек – Полиграф Полиграфович Бубев. Човек брутален, глуповат и нагъл, без никакви обноски и култура, силно мразещ котки. Тази нова личност, „строителят на новия живот“, се сдобива и с власт и се превръща в заплаха. Налага се Преображенски да направи още една операция, за да поправи грешката.

Повестта „Кучешко сърце“ има дълбока философска основа и притежава силен политически пласт. Тя е категоричен протест на автора срещу съветския строй, който допуска до ръководните постове на властта неграмотни хора – т. нар. „диктатура на пролетариата“. Невъзможността на „човек с кучешка интелигентност“ да стане ползотворна ръководна личност в обществото е основната тема в творбата на Михаил Булгаков. Гротесковото изображение, което авторът пресъздава, успява да създаде сатирична и удивително точна картина на онези времена. Посланието на творбата несъмнено притежава вечна стойност и стряскаща злободневност.

Още на Kafene.bg:

Историческият роман „Вечната Амбър“ на Катлийн Уинзор

„Избрани разкази“ от лауреата на Нобелова награда – Хайнрих Бьол

Представят непознати творби на Антон Чехов

Сподели в: