Курс по танци, изложба и други събития в Унгарския културен институт през март

Месечна програма на Унгарския културен интстут за март 2015.

Приключение

Мартенски ден, през който не подавам нос от затъмнената стая, и иззад спуснатите жалузи, сред работа, пипкане и суетене, чувствам, че в света навън назрява нещо, което е малко нечисто, мърляво и сладко, донякъде като шампанското, но и като съсирената кръв, звънко и премаляло, на пъстри петна и крещящо вулгарно, и слънчевите лъчи пронизват кискащото се тяло на света като златни спринцовки, които едновременно дават опиум и кофеин на всичко, което е тяло и тъкан. Какво приключение! – мисля си. И дръпвам по-плътно завесите.

(Шандор Мараи: Четирите сезона – март, превод: Юлия Крумова)

4 март, сряда, 18.00 ч. – Изложба
Унгарски културен институт
Откриване на изложба "Диалог 3" на Българското дружество в Унгария. Изложбата е осъществена с подкрепата на Унгарския национален фонд "Култура".
Открива: Любен Генов – Председател на Съюза на българските художници

Българската общност в Унгария разполага не само с богато минало и редица институции, но и притежава сериозен интелектуален потенциал, който представлява културните ценности на българската националност. Важен принос за това имат групата на българските художници, живеещи и работещи в Унгария и техните многобройни самостоятелни и общи изложби в Унгария и чужбина.  Групата е образувана през 1999 г., като част от дружество Български културен форум. Тези професионални съвременни художници и приложници творят в различни художествени стилове, но ги обединява техният български произход и художественото им образование, което са получили в Унгария или в България. Съдбата и битието им са пряко свързани и с двете страни, а в творбите им са преплетени елементи и на двете национални култури.  Групата на българските художници и приложници от Унгария към момента се представлява от шестнадесет творци, това са:  Миролюба Гендова –  живопис, Антони Дончев – скулптура, Каталин Улман –  керамика, Боряна Конц-Маевска – текстил,  Милена Владимирова – текстил, Карой Саренчев – живопис, Женя Бозукова – живопис, Огнян Кожухаров – скулптура, Клаудия Орос – сценография и костюми, Ненко Балкански – живопис, Естер Кнейс – текстил, Петър Лукач  – архитектура и графика, Жужана Естер Кожухаров – анимация, Росен Русев – графика,  Мария Тури Чьоргеи  – живопис, Ангел Радуков  – живопис.
Изложбата ще бъде открита до 31 март 2015 г.

5 март, четвъртък, 18:30-19:30 ч. – Народни танци
Унгарски културен институт

Урок по традиционен унгарски чардаш с професионалните танцьори Димитър Корчаков и Елица Костадинова
Вход: свободен! Желателна е предварителна регистрация на тел: 02/9872307 или на имейл: uki@uki.bg!

17 март, вторник, 17.00 ч. – Литературна среща
Приятелска среща на доскорошния директор на УКИ, д-р Тошо Тончев с авторите и преводачите на посветената му книга "От все сърце, изповеди за един българин"
Унгарски културен институт

Писателят, преводач и социолог, д-р Тошо Дончев, член на два писателски съюза – на унгарските и на българските писатели, по повод на оттеглянето си от директорския пост на Унгарския културен институт и заминаването му от България, бе изненадан от своите унгарски и български приятели и колеги с подарък – книга, съдържаща техните впечатления от срещите и съвместната им работа. Книгата, издание на издателство Напкут, Будапеща, му бе официално връчена на тържество в Институт Балаши в Унгария през януари т.г., а сега идва ред и на нейната премиера в България, на която ще могат да вземат участие приятелите и авторите и от българска страна.
Закрита проява!

Събития, посветени на Националния празник на Унгария – 15 март
На 15 март 2015 г. Унгария отбелязва 167 години от Революцията и борбата за свобода от 1848-49 г., която е едно от най-значителните събития от новата история на страната.Честването на унгарския празник е съпроводено със следните събития:

13 март, петък
11.00 ч. –- Чипровци – Полагане на венци при паметника на полковник Стефан Дуньов
12.00. ч. –- Историческия музей в гр. Чипровци – Изложба на картини от съвременни художници от гр. Кечкемет, Унгария.
Културно-музикална програма с участието на групата по унгарски народни танци към Унгарския културен институт с ръководители: Димитър Корчаков и Елица Костадинова и участие на  женска фолклорна група от с. Железна

16 март, понеделник – София
11:00 ч. –- Полагане на венци при паметната плоча на Шандор Петьофи
11:30 ч. –- Полагане на венци при паметната плоча на Лайош Кошут 

17 март, вторник, 19.00 ч. – концерт на Народен оркестър от Будапеща със солисти Агнеш Херцку и Никола Паров
Камерна зала на Софийската филхармония

Агнеш Херцку и Никола Паров са неотменни величини в музиката в стил уърлд мюзик и унгарската народна музика. В най-новата си програма, наред с песните от посветения на съхранението на традициите албум на Агнеш Херцку, авторският тандем, работещ заедно повече от едно десетилетие, издал златен албум и многократен носител на наградата „Фонограм”, е включил още собствените си композиции и преработки на уърлд мюзик. В тяхно изпълнение унгарската, балканската или гръцката народна музика получава ново тълкувание.  В основата на Бандата е Квартет Никола Паров. Участват още Шандор Фьодьо „Фодо”, който свири на ударни инструменти и акордеон, както и трима млади изпълнители на народна музика: Бенце Палхази, цигулка, Мартон Фекете, виола и Петер Молнар, контрабас.
 
В недалечното минало беше издаден нов диск на Агнеш Херцку, озаглавен „Моята банда”. Вдъхновител, композитор, оркестратор и продуцент на този албум е българинът по произход Никола Паров. Песните от този диск ще бъдат представени на концерта. Музикалният материал на албума е широка подборка от уърлд мюзик, изпълнявана не само в Унгария, но и от унгарските общности зад граница. Наред с традиционната за Унгария и Трансилвания музика за струнни инструменти, репертоарът включва български и румънски песни, възпроизвеждайки онези сходни елементи, които са особено характерни за преплелите се музикални традиции на народите от Източна и Централна Европа. 

Концертът се осъществява с любезната подкрепа на «Балканкарподем АД».

Вход с покани! Поканите могат да бъдат заявени и взети от Унгарския културен институт, тел. 02/987 23 07, имейл: uki@uki.bg

19 март, четвъртък, 16.00 ч. –- Премиера на книга
Представяне на книгата на Венета Янкова "Българите в Унгария – културна памет и наследство", издание на Българското републиканско самоуправление в Унгария
Гр. Шумен, Регионален исторически музей

Представя: доц. д-р Пламен Панайотов, бивш лектор по български език и култура в Сегедския университет
Монографията е насочена към актуалното състояние на българската общност в Унгария като разработва недостатъчно проучени проблеми и топоси на българската културна памет в унгарското пространство.
Книгата е ориентирана към по-конкретни въпроси като възникването на специфична митография за предците-гурбетчии. Проучванията досега отбелязват висока степен на оценностяване на нравствения пример на българските градинари, който се осмисля като наследство, което трябва да се съхрани през времето. Важен момент в труда са наблюденията над схващанията за родното и родовото сред различни поколения българи в Унгария, разсъжденията за миграцията в плана на индивидуалния житейски път и на непосредственото автобиографично разказване с акцент върху гледните точки на интелигенцията и на жената.
Богатият анализиран материал очертава разбиранията на българите в Унгария за наследство, тоест за общи стойности и основополагащ опит от миналото, които те считат за свое достояние и което са призвани да завещаят на следващите поколения.

19 март, четвъртък, 18.00 ч. –- Фотоизложба
Гр. Шумен, Регионален исторически музей
Откриване на фотоизложбата на Жолт Сабоки "Унгарски крепости"

Откриват:
Н.Пр. Андраш Клейн – Посланик на Унгария
Даниел Руменов – Директор на Регионалния исторически музей в гр. Шумен
Според твореца истинското място на фотографията е на изложби или в албуми, в по-широк контекст, в който се формира обща картина и вече става дума не за отделни изображения, а по-скоро за светоглед. Сабоки въвежда в Унгария жанра на книга, писана със светлина и образи. От 18-те му албума една от най-успешните му работи е „Българските манастири” (1983 г.). На територията на Унгарското кралство са построени повече от петстотин крепости – отчасти върху антични и ранно-средновековни основи. Много от тях са изградени след голямото монголско нашествие през ХІІІ век, но по-късните епохи значително ги променят, докато след приключването на войните с турците и австрийците от ХVІІІ век идва времето на тяхната бавна разруха. Изложбата „Унгарски крепости” ни дава възможност да вкусим от това огромно културно-историческо богатство.

20 март, петък, 10:00 ч. –  Шумен – Полагане на венци
при бюст-паметника на Лайош Кошут и при къщата-музей „Лайош Кошут”

24 март, вторник, 18.30-19.30 ч.– Народни танци
Унгарски културен институт
Урок по традиционен унгарски чардаш с професионалните танцьори Димитър Корчаков и Елица Костадинова
Вход: свободен! Желателна е предварителна регистрация на тел: 02/987 23 07 или на имейл: uki@uki.bg!

Музика – Шандор Мещер – класическа китара

От 2005 година насам Шандор Мещер, „MS3” е изнесъл близо 800 концерта в Бразилия, САЩ, Мароко, Израел, Италия, Португалия, Холандия, Сърбия, Полша, Румъния, Украйна, Чехия, Унгария, България, Словакия и Македония.   Шандор Мещер е най-активният изпълнител на класическа китара в Централна Източна Европа, свири своя репертоар от класическа музика, обхващащ над 600 години и същевременно изпълнява културна мисия. Преди години решава да отнесе музиката си и до места, където тя не може да стигне. Наред с големите концерти, Шандор Мещер свири в читалища, училища, храмове в малки градове и села навред по света, провъзгласявайки по този начин, че музиката е за всеки. 
Шандор Мещер също така е известен в България като член на журито на Международния конкурс за класическа китара в Кюстендил. Тази година за пръв път ще изнесе и съвместен концерт с камерния оркестър „Орфей” в гр. Перник. Оркестър „Орфей” е основан през 1975 г. от диригента Райчо Христов и често кани за солисти именити изпълнители от страната и чужбина.

28 март, събота, 18.00 ч.
гр. Раковски, читалище „Св.Св. Кирил и Методий” –  солов концерт

29 март, неделя, 11.00 ч.
гр. Пловдив, Национално училище за музикално и танцово училище „ Добрин Петков”, майсторски клас

30 март, понеделник:
14.00 ч. – гр. София, Национална Музикална Академия ”Панчо Владигеров” – майсторски клас
18.30 ч. – гр. София, Национална Музикална Академия ”Панчо Владигеров” – солов концерт

31 март, вторник, 18.30 ч. – гр. Перник – Двореца на културата, Съвместен концерт с камерен оркестър „Орфей”, Перник

Вход свободен!                                                                    

За промени в програмата следете сайта на Унгарския културен институт http://szofia.balassiintezet.hu 

Работно време (понеделник-петък):
ИЗЛОЖБЕНА ЗАЛА – 10.00-18.00
СЕКРЕТАРИАТ (информация) – 9.30-17.30
БИБЛИОТЕКА – 9.30-17.30
ФОНОТЕКА – 9.30-17.30

Медиен партньор: Радио Татковина

Сподели в: