Кураторска изложба в галерия "Васка Емануилова"

Във филиала на СГХГ – галерия "Васка Емануилова" ще се открие изложбата "Reality Blurs # 1 Точки на пресичане" на 7 октомври 2008 (вторник) от 18.00 часа. Тя представя творби на четирима от най-младите и активни през последните години художници, живеещи в София – Викенти Комитски, Леда Екимова, Станимир Генов и Стоян Дъбов.

Новият сезон на Място за срещи – платформата за съвременно изкуство и млади автори в галерия “Васка Емануилова”, започва с представяне на четирима от най-младите, активни през последните години, художници в София. Платформата е една от трите програми, заедно със “Скулптура” и музейната програма, които галерията поддържа вече втора година. Нейната основна цел е да запознава публиката с най-новите и интересни автори, проекти и художествени подходи, като специално обръща внимание на представянето на най-млади художници.

Изложбата “Reality Blurs # 1 Точки на пресичане” е първата от предстояща поредица кураторски изложби, които се занимават с това да търсят отговор на въпроса за състоянието на реалността във все по-симулативния свят, в който живеем. В случая този въпрос се отнася към физическата реалност и начинът, по който художниците се занимават с нея в пространството на галерията. В работите на Викенти Комитски, Леда Екимова, Станимир Генов и Стоян Дъбов, реалността на образите и обектите е поставена под въпрос. Част от тях са директни намеси в изложбеното пространство, променящи визуалните условия, в които зрителят възприема произведенията.

Въпросите за това, какви са границите на изложбеното пространство, как самото то е организирано и каква представа за изкуството дава на публиката, също са тема на изложбата. В галерия “Васка Емануилова” тези граници непрекъснато се поставят под съмнение първо на базата на директното сравнение между постоянната колекция от работи на едноименната скулпторка и изложбите на съвременно изкуство. И второ, от гледна точка, на местата в и извън изложбеното пространство, където под различни форми днес се прави “изкуство”. В тази връзка специален гост на изложбата е BOZKO. Негови работи могат да бъдат видяни в парка Заимов, където се намира и самата галерия.

Викенти Комитски, р. 1983, завършва Скулптура в Националната художествена академия, София. Участва в редица изложби в и извън България и е сред номинираните автори за наградата БАЗА през 2008.

Леда Екимова, р. 1980, завършва Мода в Националната художествена академия, София. Тя сред създателите на сдружение “Ескимо” и е основна фигура зад галерия “Пистолет”. Рисунките й, включени в изложбата, са част от серията „Тъмно”, представена наскоро като самостоятелна изложба.

Станимир Генов, р. 1982, завършва Живопис в Националната художествена академия, София. През 2006 получава втора награда за млад художник в конкурса на Фондация “Св. Св. Кирил и Методи”.

Стоян Дъбов, р. 1985, живее в Сан Франциско, Калифорния, където учи в San Francisco Institute of Art. Това е неговото второ участие в групова изложба в България.

* * *

Димитър Войнов със своя изложба живопис в галерия Ракурси
Юбилейна фотоизложба "40 години "Атлас" – в София

Сподели в: