Кун Петерс представя „Голям европейски роман“ в София

На 26-и октомври тази година белгийският писател Кун Петерс ще гостува в България за премиерата на книгата си „Голям европейски роман“!

Голям европейски роман“ се интересува от съвместното ни съществуване в „новата Европа“ – един свят на свирепа конкуренция, но достатъчно богат на собствено минало, за да продължава да ни се струва прекрасен. Героят Робин е плод на епохата си и на нейните страхове, прелести и заблуди. Амбициозен, но неудовлетворен, той пътува през европейските столици, любопитен да усети специфичната им атмосфера. Всеки град е представен като отделен химически елемент в система, подобна на Менделеевата.

Кун Петерс осветява мрачните кътчета на човешката душа, за да се домогне до душата на Стария континент – ако такава съществува. Роден в Белгия през 1959 г., той е носител на редица награди, включително на престижната F. Bordewijkprijs за романа „Цветята“. Ето какво споделя за своя „Голям европейски роман“: „Не съм подходящият човек, за да го твърдя, но смятам, че тази книга, с нейното самонадеяно и претенциозно заглавие, създава една иронична, романтична версия на европейското съобщество – модел, който ни е необходим.“

Срещата с публиката ще се състои на 26 октомври, сряда, 18 ч. Събитието е организирано съвместно с Белгийското посолство в България и Фламандския литературен фонд. Място на срещата: Зала 5, Вход А3 на Националния дворец на културата.

Литературната премиера ще е последвана от белгийска джаз вечер със знаменитото дуо на саксофониста Бернар Гуйо и българския пианист Събин Тодоров.

„Голям европейски роман“, Кун Петерс
превод: Анета Данчева-Манолова,
стр. 240,
цена 12 лв.

Сподели в: