Културен дебат е първото събитие по проекта „Шумен – живият град“

Проф. Панайотов разкри интересни факти за създаването на азбуката

В залата на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ се състоя лекция на тема „Загадките на кирилицата“ с лектор проф. Веселин Панайотов от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Събитието отбеляза старта на проекта „Шумен – живият град“, който в продължение на една година ще обогатява културния календар на жителите на Шумен и региона. Инициативите по проекта са в подкрепа на кандидатурата на града за титлата „Европейска столица на културата 2019“.

„Нашата писменост е най-голямото ни национално богатство. Ние сме един от малкото народи, които имат собствен език, и трябва да познаваме историята на нашата азбука и да се стараем да я съхраним в тези динамични времена на интернет, социални медии и отслабнал интерес към литературата. Това ще стане чрез образование и културни прояви, каквато е и целта на проекта“, каза проф. Панайотов.

Лекцията бе открита от Здравка Стоянова, началник на отдел „Култура“ към Община Шумен, която представи професора пред многобройната аудитория, включваща ученици, студенти, преподаватели, общественици и културни дейци.

Темата за българската писменост присъства в голяма част от културните събития, които ще се проведат в града през 2013 г. В понеделник, 17 декември, в Радио Шумен ще бъде открита и първата изложба от проекта, под надслов „Светлината българска – буквите български“, която ще представи творбите на деца от 24 ЦДГ „Светулка“ .
За „Шумен – живият град“

„Шумен – живият град“ е проект по Оперативна програма „Регионално развитие“ на ЕС и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

По проекта „Шумен – живият град“ за 2013 г. са планирани изложби, концерти, семинари, дебати, улични постановки и много други културни активности, които имат за цел да утвърдят града и региона като център на духовността, знанието и творчеството.

Обединяващото звено на всички тези събития е темата за българската писменост, а шуменци ще бъдат провокирани и лично въвлечени в тях. Това ще подпомогне развитието на артистичните заложби на местното население и интегрирането му в културния живот на Европейския съюз.

Сподели в: