Културен афиш на НДК – 9 – 15 юни 2008 г.

ХIII Салон на изкуствата
9 юни, понеделник

зала 11, 19:00 часа
Програма “Вечната музика”
Концерт на Том Бел (Ирландия) – орган

Том Бел е завършил Кралския музикален колеж в Манчестър и получава престижни стипендии от Асоциацията на кралските училища по музика, Контесата на Munster Musikal Trust и от Кралския колеж за органисти. Той е заемал постове на органист в катедралата Рипън (Североизточна Англия) и катедралата в Манчестър. Понастоящем е директор по музика и органист в една от катедралите до Лондон. Водеща фигура в образователния проект Organworks – в известния колеж в Итън.
Репертоарът на Том Бел включва музика от предкласичния период до наше време, но от основен интерес за него е музиката, композирана след 1900 година.

Галерия “Хаджистоянови” – партер запад   от 11:00 до 19:00 часа – изложба-живопис на Николай Иванов

Отворено за посетители всеки ден  до 23 юни включително.

Зала 7 от 19:00 часа – Концерт на Хайгашот Агасян

Ще звучат песни от големи български поети – Веселин Ханчев, Павел Матев, Дамян Дамянов, Недялко Йорданов, Стефан Цанев и др.
Под патронажа на г-жа Надежда Захариева.
Орг. Народно читалище “Д-р Петър Берон”
(Извън рамките на Салона)

10 юни, вторник


зала 6, 19:00 часа
Програма “Барокът и ХХІ век”
Концерт на Камерен ансамбъл

 Биляна Вучкова – цигулка, Емил Бошев – цигулка, Огнян Константинов – виола,Георгита Бояджиева  – виолончело, Петя Бъговска  – контрабас, Росен Идеалов – кларинет и Стела Димитрова – Майсторова – пиано
В програмата: Хофмайстер, Шафер, Хиндемит – премиери
Проф.Стела Димитрова-Майсторова, пиано, с повече от 160 премиери в България на произведения от водещи композитори на ХХ век. Нейните записи са притежание на Златния фонд на НР,РАИ-Италия,СФР-Бремен и радиокомпаниите в Къолн,Фракфурт на Майн,Букурещ и Брюксел. Носител на Кристална лира за 2006 г.,Златна лира –   2007 г. и Кристално отличие за 2007 г. Основател и артистичен директор на международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO.
Доц. д-р Петя Бъговска, контрабас. Активно концертиращ солист и камерен музикант, с рецитали и майсторски класове у нас и в чужбина, участия на фестивали и международни басови срещи – Англия,  Германия и Америка. Има издадени два диска – ”Gallery”, ”One bass one woman”.
Доц. Георгита Бояджиева, виолончело. Изтъкнат солист и камерен музикант, концерти у  нас и в чужбина, записи в БНР, радио Москва и Къолн. Води майсторски класове в Европа и участва във всички български музикални фестивали, а така също в Германия и  Австрия.
Росен Идеалов, кларинет. Носител на награди от наши и международни конкурси, доказан изпълнител в областта на съвременната музика. Активно концертиращ солист и камерен музикант, водещ майсторски класове в България, Европа и Америка.
Биляна Вучкова, цигулка. Млад музикант, доказала своите талант и качества на концертиращ артист в България, Европа и Америка.
Емил Бошев, цигулка. Носител на престижни награди, активно концертиращ музикант в състава на “Софийски солисти”, квартет “Димов” и други камерни формации.
Огнян Константинов, виола. Носител на награди от конкурси, изтъкнат музикант в състава на “Софийски солисти”, квартет”Димов”, активно солиращ у нас и в чужбина.

фоайе пред зала 6, 18:30 часа – откриване
Дни на Китайската култура
Изложба "Елементи на Китай – китайски графичен дизайн"

Продължава до 19 юни включително.
В партньорство с Посолството на Китайската народна република
Тази изложба е китайското виждане за графичен дизайн, което осветлява напредъка на страната през последните две десетилетия. Изложени са плакати, емблеми, опаковки, подвързии и различни дизайни за Олимпиадата  в Пекин през 2008 г. Бегъл поглед е напълно достатъчен да се добие основна представа за постиженията и настоящето развитие на съвременния китайски графичен дизайн.        
Откровеността и толерантността, присъщи на китайската култура, са налице и тук. Китайските дизайнери приемат подходи и идеи от чужбина, но също така не забравят и за техните устояли на времето културни традиции. Чрез изкусната употреба на богата и цветна поредица от китайски елементи тяхната работа въплъщава съвременните и космополитни характеристики, както и древнокитайската мъдрост. 

Галерия “Хаджистоянови” – партер запад   от 11:00 до 19:00 часа – изложба-живопис на Николай Иванов
Отворено за посетители всеки ден  до 23 юни включително.

11 юни, сряда

зала 1, 20:00 часа
Програма “Виртуози”
Концерт на Марк Нопфлър

В партньорство със “София мюзик ентърпрайсиз”
Световнопризнатият китарист, певец, композитор и продуцент Марк Нопфлър е създател и лидер на "Дайър Стрейтс” – една от най-нашумелите рок групи на 80-те години на миналия век. Групата се сформира в Лондон през 1977 г. и още в началото печели изключителна популярност с дебютния албум "Dire Straits”, включващ емблематичния хит "Sultans of Swing”. Следват албумите "Making Movies” (1980) и “Love Over Gold” (1982), които покоряват феновете по цял свят с парчета като “Romeo And Juliette”, “Tunnel Of Love”, “Telegraph Road” и други. През 1985 г. излиза "Brothers In Arms”. Мегахитът "Money For Nothing” превзема класациите по цял свят и окончателно утвърждава бандата като музикален лидер от световна величина.
Основният "двигател” на "Дайър Стрейтс” – Марк Нопфлър – оставя свой персонален отпечатък върху цялото творчество на групата. С харектерния си китарен почерк, изключителни суперхитове и пулсиращи рок рефрени "Дайър Стрейтс” печелят признанието на хиляди феновете и от двете страни на Океана.
Паралелно с творчеството си в групата Марк Нопфлър развива и успешна солова кариера, както и богата филмова музика. 
След 30-годишна кариера Марк Нопфлър е автор на 23 албума, 9 от които с "Дайър Стрейтс” и 14 солови проекта. Печелил е "Грами"  в четири различни категории. В най-новия солов албум на Марк Нофлър "Kill To Get Crimson”, подобно на описанията в  роман, всеки може да открие нещо за себе си: роли, образи, балади, училищни валсове и епични песни.

зала 6, 19:00 часа
Програма “Барокът и ХХІ век”
Концерт на Клавирно трио

Биляна Вучкова – цигулка, Ага Дзюбак (Полша) – виолончело и Антони Дончев – пиано
В програмата: Равел, Кагел, Шостакович
Ага Дзюбак е родена в Полша и след завъшването на музикалната академия в Гданск получава стипендия за Бостънската консерватория. Носител е на голямата награда на 13-тия международен конкурс за камерна музика в Лодз, на първи награди от конкурсите в Познан, Гданск и Торонто, както и на наградата за музикална индивидуалност от международния конкурс Александър Тансман.
Има афинитет към съвременната музика и изпълненията й се отличават с изключителна чувствителност и неконвенционален музикален израз. Свири с ансамблите New England strings, The Art of Music Chamber Players, Callithumpian Consort, Zwicshentone и DUOKAYA, което сформира заедно с цигуларката Биляна Вучкова през 2002 година. В момента Ага Дзюбак живее в Берлин.
Биляна Вучкова е концертирала в Европа, Азия и САЩ като камерен музикант и солист на Мюнхенския Камерен Оркестър, New England String Ensemble, Tokyo Metropoliten Orchestra, Симфоничен Оркестър на БНР и др. Биляна е всеотдаен изпьлнител и интерпретатор на  съвременна музика. В момента е концертмайстор на Бостънския Модерен Оркестър и изпълнител с ансамблите Радиус, НотаРиотос и ДУОКАЯ.
Скоро Биляна издава FACES (лица) – новият й диск с музика на Вивие, Саариахо, Кодай и Манери.
Антони Дончев. С името му са свързани почти всички престижни изяви на българския джаз през последните 20 години. Съосновател на "Акустична версия", която още с първата си поява на европейския подиум печели голямата награда на конкурса в Hoeilaart – Белгия през 1985 г. и жъне успехи по джаз фестивали – Ost-West в Нюрнберг, Jazz Jamboree във Варшава, Jazz Jatra в Бомбай, Загреб, Хановер, Прага, Рьормонд, Москва, Истанбул, Тбилиси, Солун и др. Успоредно Антони Дончев гастролира като соло пианист, представя премиери на концерти за пиано, създадени специално за него и записани съвместно със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, композира филмова и театрална музика. Издал е компакт дискове за BMG, Балкантон, Sony Music, Polysound, Kuker Music и др. През последните години работи много успешно с театралния режисьор Теди Москов. Антони Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране в началото на ХХI век и който без проблеми може да съчетава многообразието на джазовата стилистика, фолклора и класическата музика във всичките им аспекти.

зала 11, 19:00 ч.
Програма “Калейдоскоп”
"Заедно на сцената"

Хайгашод и Азад Агасян, Михаил и Константин Белчеви, Вили и Хилда Казасян, Румен и Борко Бояджиеви, Милчо и Теди Кацарови, Иван и Джина Стоеви
В партньорство с Асоциация “Любов и грижа”
За първи път в София и за първи път в България  Асоциация "Любов и грижа” и  НДК "Салон на изкуствата” събират заедно на сцената БАЩИ И ДЕЦА – наши прекрасни поп, рок и джаз музиканти. Поколенията заедно на една сцена! Михаил и Константин Белчеви, Вили и Хилда Казасян, Красимир и Мария Илиеви, Хайгашод и Азад Агасян, Кирил, Весела и Йоана Икономови, Владимир и Жени Джамбазови, Румен и Борко Бояджиеви, Иван и Мартина Стоеви. А фамилиите са повече – Заберски, Караджови, Кацарови…
Прекрасна изненада за Деня на бащата – да поднесеш песен като благослов на този, който ежедневно сам те е благославял, да изпееш стих като подарък за този, който никога не е искал подаръци и с благодарност да го целунеш – с песен.

фоайе пред зала 6, 11:00-19:00 часа
Изложба "Елементи на Китай – китайски графичен дизайн"

Галерия “Хаджистоянови” – партер запад   от 11.00 до 19.00 часа – изложба-живопис на Николай Иванов
Отворено за посетители всеки ден  до 23 юни включително.

12 юни, четвъртък

зала 3, 19:00 часа
Програма “Калейдоскоп”
“The Muse” – мултимедиен спектакъл по музика на Симо Лазаров

В партньорство с Нов български университет
Концептуалният мултимедиен интерактивен спектакъл „Музата” на Симо Лазаров с визуалната концепция и реализация на Лиляна Петрова е авангардна и завладяваща симбиоза от музика, картини и танц. Във всяка от пиесите, които са завършени етюди, се търси образа на музата, приемаща различни форми, образи и състояния. Музиката обединява отделните части и чрез картините, танца и декора ги превръща в увлекателен разказ откъде сме и кои сме. Премиерата се състоя в Созопол в рамките на Европейската "Нощ на учените”.

зала 6, 19:00 часа
Програма “Вечната музика”
4-ти концерт от цикъла “Камерното творчество на Сергей Рахманинов”

Йовчо Крушев – пиано и Николай Моцов – тенор
Йовчо Крушев е музикант и пианист с международна известност и кариера и огромен принос в българската музикална култура през последните 30 години. Значим представител на българската клавирна школа, той е емблематичният за своето поколение лауреат на най-престижните конкурси – "Виоти" във Верчели, Италия и "Чайковски" в Москва. Многократно е награждаван у нас за приноса си като изпълнител и композитор.
Най-ценното в изпълнителското изкуство на Йовчо Крушев е съчетанието на техника, доказала своето съвършенство в "състезателна" обстановка, с изключителен диапазон на интерпретацията. Неговата гъвкавост и способност да пресъздава разнообразни стилове е изумителна и изненадва всеки път с оригиналност и нови нива на изтънченост. Неслучайно Крушев обича да интерпретира върховете в клавирната трудност – Лист и Рахманинов.
Младият, но утвърден тенор Николай Моцов е лауреат на международни конкурси, сред които втора награда при неприсъдена първа на конкурса "Борис Христов" и др. В момента е стипендиант към Щатсопера – Виена. Изключително силен в изграждането на образи в Моцартовия и Росиниевия репертоар, сред който романсите на Рахманинов се вписват логично, с тънка граница между романтичната експресия и деликатната музикална фраза.
Двамата ни предлагат комбинация от музикалност и техническо съвършенство – играта на линии, в която ту гласът, ту пианото излиза на преден план, е уникална в романсите на Рахманинов и е предизвикателство. Някои от тях са популярни, други – рядко изпълнявани. И в двата случая дуетът Йовчо Крушев – Николай Моцов отваря врата за музикални образи.

зала 7, 18:00 часа
Програма “Писмена”
VIIІ Фестивал на поезията "Лирика 2008", премиера на изданието "Лирика"

Зала 2, 18:30 часа
Летен детски фестивал “Нови съзвездия”
Годишен концерт на Студио за модерен балет “Цветни мечти”

В партньорство с Националния дворец на децата

зала 11, 19:00 часа

Летен детски фестивал “Нови съзвездия”
"Кале детективът"– мюзикъл за деца – премиера
В партньорство с Детски музикален театър “Пипи” и Народно читалище “Д-р П.Берон”

фоайе пред зала 6, 11:00-19:00 часа
Изложба "Елементи на Китай – китайски графичен дизайн"

Галерия “Хаджистоянови” – партер запад   от 11.00 до 19.00 часа – изложба-живопис на Николай Иванов
Отворено за посетители всеки ден  до 23 юни включително

13 юни, петък

зала 1, 18:00 часа

Летен детски фестивал “Нови съзвездия”
"Рожденият ден на Мечо Пух"– спектакъл
В партньорство с Фелд Ентъртеймънт, Подиум България и Джаз +

зала 2, 18:00 часа
Летен детски фестивал “Нови съзвездия”
"Росна китка" – годишен концерт

зала 6, 19.00 часа
Програма “Барокът и ХХІ век”

Камерен концерт – едно представление със старинни инструменти и участието на Яап тер Линден (Холандия) – бароково чело,  Галина Драганова (България/Холандия) – хамерклавир и Василий Илисавский (Русия) – хамерклавир
В партньорство с Посолството на Кралство Холандия
В програмата: дуети, соло чело и произведения за 4 ръце от Бах, Бетовен, Клементи и нидерландските композитори Фодор и Вилмс
В партньорство с Посолството на Кралство Холандия
Инструменти:
Хамерклавир Антон Валтер 1793 г. (копие на Михаел Валкер, Германия)
Виолончелистът Яап тер Линден е сред пионерите на европейската барокова традиция и основателите на първите барокови ансамбли. Свирил е първо чело в ансамблите "Музика Антика Кьолн”, "Английски концерт” и "Амстердамски бароков оркестър”. Днес Яп тер Линден е водеща фигура като солист и партньор на най-изявените изпълнители на барокова и класическа музика. Основател и директор на Моцартова Академия (с която осъществява запис на всички симфонии на Моцарт) и Ансамбъл Арион- Канада. Дирижира множество барокови оркестри – Барокова Филхармония – Сан Франциско, Портланд Барок и Бахови Солисти – Амстердам, както и Симфониета Амстердам и Немска Камерна Филхармония. Неотдавна дирижира бароковите опери "Крал Артур” на Пърсел и "Ифигения в Авлида” на Глук. Той е професор по бароково чело в Кралската Консерватория в Хага.
Галина Драганова е единственият изпълнител на хамерклавир в България. Завършва ДМА- София при проф. Димо Димов, аспирантура във Висшето училище в Щутгарт и магистърска степен по хамерклавир в Амстердамската консерватория. През 2005 изнася серия от концерти на фортепиано на Софийски музикални седмици и Фестивал на оперното и балетно изкуство, Стара Загора като солистка на камерен ансамбъл "Софийски солисти”. Заедно с Василий Илисавский създават "Дуо Хамерклавир”, което изпълнява репертоара за четири ръце от ХVII и ХIХ век. Галина е основател на Фондация "Старинна музика”, която провежда образователна програма в Държавна музикална академия с изпълнители на автентични инструменти.
Пианистът Василий Илисавский получава образованието си в Санкт-Петербург, Щутгарт и Антверпен. Лауреат е на конкурсите “Клара Шуман” в Дюселдорф и “Сергей Прокофиев” в Санкт-Петербург. Клавесинист е на бароковия ансамбъл Ars Consoni. От 1999 година специализира хамерклавир. През последните години развива активна концертна дейност в Европа и Русия, изнася лекции и майсторски класове в Осло, Санкт-Петербург, Москва. В България участва в "Софийски музикални седмици”, "Варненско лято” и "Аполония”.

фоайе пред зала 6, 11:00-19:00 часа
Изложба "Елементи на Китай – китайски графичен дизайн"

Галерия “Хаджистоянови” – партер запад   от 11.00 до 19.00 часа – изложба-живопис на Николай Иванов
Отворено за посетители всеки ден  до 23 юни включително.

Зала 11 от 18.30 часа – Концерт на Фондация “Достоен живот”

(Извън рамките на Салона)

14 юни, събота

зала 1, 15:00 и 18:00 часа
"Рожденият ден на Мечо Пух" – спектакъл

фоайе пред зала 6, 11:00-19:00 часа
Изложба "Елементи на Китай – китайски графичен дизайн"

Галерия “Хаджистоянови” – партер запад   от 11.00 до 19.00 часа – изложба-живопис на Николай Иванов
Отворено за посетители всеки ден  до 23 юни включително.

15 юни, неделя

зала 1, 15:00 часа и 18:00 часа
"Рожденият ден на Мечо Пух" – спектакъл

фоайе пред зала 6, 11:00-19:00 часа
 Изложба "Елементи на Китай – китайски графичен дизайн"

Галерия “Хаджистоянови” – партер запад   от 11.00 до 19.00 часа – изложба-живопис на Николай Иванов
Отворено за посетители всеки ден  до 23 юни включително.

Сподели в: