Културата развива градовете – конференция с вход свободен

От 25 до 27 май 2015 г. във Френския културен център в София ще се проведе конференция на тема "Културата развива градовете". Вход свободен. Начало 9:30 ч.

Реалистично ли е изтърканото твърдение, че културният сектор в България се намира в трудна ситуация, на ръба на оцеляването?

Има ли огромни и нереалистични очаквания към публичните власти (на европейско, национално, регионално и общинско ниво)?

Доколко наистина е така и има ли вариант, при различен подход и организация, чашата да се окаже наполовина пълна?

Икономическият принос на културния и творчески сектор в Европа е по-висок от икономическия принос на хранителната, текстилната и химическата индустрия. Как и защо се случва това? Устойчив ли е този феномен или част от временна бизнес конюнктура? И най-важното – какво е актуалното положение в България, по отношение на културните и творчески индустрии?

Целта на конференцията е да представи успешни европейски модели за осъществяване на партньорски политики между общински структури и неправителствения сектор, целящи облагородяването на градската среда. Специален акцент ще бъде поставен върху културните и творческите индустрии (КТИ), които демонстрират бърз икономически ръст навсякъде по света (включително в България)

Организатори на конференцията са: фондация „София диша“, в партньорство със Столична община, Френски Институт в България и адвокатска кантора „Попов и партньори".

Сред участниците в конференцията са:

– Г-жа Йорданка Фандъкова, Кмет на Столична Община

– Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, Посланик на Франция в България

– Г-жа Малина Едрева, Председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет

– Мирослав Боршош, Директор на НДК

– Франсоаз Лучини, специалист по обособяването на културни пространства, Нормандски университет, Руан (Франция)

– Суни Данаджъ, Председател на фондация „София диша“

– Блез Мерсие, Директор на Фабрика „Пола“, Бордо, (Франция)

– Диана Андреева, Обсерватория по икономика на културата

Входът е свободен.

Проект „Културата развива градовете“ се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община по Програма Европа 2015 г.

Сподели в: