Кулинарният фестивал „Пъстра трапеза" празнува в София на 8 септември

Националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” ще посрещне четвъртия си рожден ден на 8 септември в София – градът, който е и столица на празника за 2012 г. Събитието е част от културния календар на Столична община, информираха организаторите на събитието.

След като през 2011 г. старопрестолният град Велико Търново посрещна за два дни единствения пътуващ кулинарен фестивал, показващ на живо традициите в българската национална кухня, ще събере гости и приятели на Лятната сцена в Борисовата градина в София.

Шеф Пеньо Иванов, организатор на „Пъстра трапеза”, и гостуващите професионални готвачи, както и възпитаници на местните гимназии по туризъм, ще демонстрират пред столичани приготвянето на уникални ястия от региона. Разбира се, няма да липсват и пъстрите щандове на традиционните и нови участници, които ще подредят направени по рецептите на техните баби характерни за софийско гозби. След края на изложбата, която по традиция има конкурсен характер, журито ще определи награди за най-добра етно визия на щанд, десерт, оригинална визия на ястия, оригинална рецепта, вкус и автентична рецепта.

Очаква се шеф Иванов да готви в компанията на известни личности, чиито имена на този етап се пазят в тайна, за да бъде изненадата пълна. Всеки от тях ще представи пред публиката любимото си ястие и начина, по който го приготвя.

За най-малките ще е отворена шатрата, в която всяко дете ще може да нарисува любимата си гозба, като част от традиционния детски пленерРецептите на баба”. Освен творбите, създадени по време на фестивала, там ще могат да се видят и рисунките от едноименния годишен конкурс, както и спечелилата първа награда „Бабо, научи ме!” на Патрисия Господинова, която е официален плакат на фестивала за 2012 г.

Разбира се, няма да липсват и надпреварите за най-бързи участници в надяждането с боб и кисело мляко, а всеки, който желае, ще може да опита сръчността си с помощта на майсторите-занаятчии.

Сподели в: