Кулинарният фестивал „Пъстра трапеза” гостува в Поморие

За трета поредна година най-пъстрата трапеза – тази на единствения по рода си кулинарен фестивал, акостира край морето в слънчевия град Поморие. Фестивалът, който вече четири години поред показва на цяла България уникалните български гозби от различни региони, ще се срещне отново с приятелите от морския град, за да изживеят заедно един незабравим празник. Стартът на празника е на 21 септември, петък от 11 часа, в централната градска част, до хотел „Saint George“. Организаторът шеф Пеньо Иванов, с подкрепата на община Поморие, е подготвил и този път вкусни и интересни изненади за всички гости на празника.

След София, където на 8 септември бе представена уникалната статуя на лъжица, копие на наградите за фолклор, кулинария, изобразително изкуство и фолклор „Пазител на традициите”, жителите и гостите на Поморие ще могат също да видят произведението на майстор Димитър Койчев. Статуята е създадена, за да популяризира единствените призове за хора, които с работата си съхраняват и популяризират българските традиции.

В Поморие шеф Иванов ще представи и специално изработената книга за пожелания и препоръки „Пазител на традициите”. Тя е направена от носителката на наградата в категория „Занаяти” за 2011 г. Мариета Недкова – един от най-прочутите ни майстор-кожари.

Таланта си в приготвянето на традиционни ястия ще демонстрират учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов” в Поморие с ръководител Живка Вълканова. Разделени на два отбора, Виктория Веселинова и Теодор Костерицов, и Венцислав Бинчев и Ивелин Стамболиев, са приготвили изключително вкусно меню: „Патладжанови колички” за предястие, „Пилешки хапки по жътварски” за основно ястие, и „Млечна баница” за десерт.

Освен участниците в кулинарната изложба, ще има и демонстрации по карвинг. Журито отново ще присъди традиционните награди за най-добра етно визия на щанд, десерт, оригинална визия на ястия, оригинална рецепта, вкус и автентична рецепта.

И в Поморие за най-малките ще е отворена шатрата, в която всяко дете ще може да нарисува любимата си гозба, като част от традиционния детски пленер „Рецептите на баба”. Разбира се, няма да липсват и надпреварите за най-бързи участници в надяждането с боб и кисело мляко, а всеки, който желае, ще може да опита сръчността си с помощта на майсторите-занаятчии, както и богатата фолклорна програма.

На 29 и 30 септември „Пъстра трапеза” ще акостира във Велико Търново – града, Пазител на традициите. Месец по-късно – на 29 октомври, е крайният срок за гласуване за номинираните за призовете „Пазител на традициите” 2012 г. Всеки може да направи това на адрес www.pazitelnatradiciite.com.

Сподели в: