Кукли на сценографката Клаудия Орос ще бъдат показани в изложба у нас

Изложба на кукли на унгарската сценографка Клаудия Орос ще бъде открита утре от 18 часа в Унгарския културен институт в София (ул."Аксаков" 16), съобщих оттам. Та откриването ще присъства и авторката.

Клаудия Орос
е проектант на кукли и декори. Родена е на на 30 ноември 1954 г. в Белоградчик. През 1978 г. завършва Националната художествена академия, специалност "Сценография”. От 1978 г. живее в Будапеща. Работи като преподавател по рисуване, след това като майстор на кукли в Държавния куклен театър. През 1984-1985 специализира в Националната академия за театрално и филмово изкуство в Ленинград. От 1985 г. е сценограф и проектант на кукли в Държавния куклен театър. От 1992 г. е сценограф и художествен ръководител на театър "Колибри”. Като гост сценограф-куклар е работила в Будапещ Бабсинхаз (Будапещенски куклен театър), Пещи Синхаз (Пещенски театър), Фюггетлен Синпад (Независима сцена), Чики Гергей Синхаз (театър "Гергей Чики”) – гр. Капошвар, Сентендреи Театрум (Театър на гр. Сентендре), Будапещи Камараопера (Камерна опера Будапеща), Дуна ТВ (телевизия "Дунав”) и др.

През 1998 г. получава специалната награда на Сценографското триенале в Нови сад, а през 1999 г. – награда Мари Ясаи.

За Клаудия Орос проектирането на кукли е една от най-вълнуващите задачи, защото то не е просто проект на костюм за актьора, а създаване и на самия актьор, на неговата фигура.

Сподели в: